View Single Post
Eski 30-10-2006, 16:03   #4
olmez
Ağaç Dostu
 
olmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Şehir: Muğla
Mesajlar: 225
Arkadaslar ben gidalardaki pestisit kalintilari analizlerini yapan bir laboratuvarda calismaktayim. Devamli olarak pestisit kullanimi ve kalintilariyla ugrastigimiz icin sunu soylemek istiyorum:

LD degerlerine cok fazla takilmamak lazim. Cunku o degerler cok yuksek degerler. Pestisit kullaniminda sadece ani olum olayi (yani LD yi asmak) yok. Bu pestisitlerin etken maddelerine ait kodeks degerleri vardir. Bu kodeks degerleri ilgili urun icin izin verilen en yuksek kalinti degerlerini belirtir. Bir anlamda bu degerin uzerindeki kalintilar vucut tarafindan tolere edilemeyecek kadar yuksektir ve uzun vadede kanser gibi olumcul rahatsizliklara yol acabilir.

Simdi burada LD degerlerine neden takilmamak gerektigine gelirsek: Ld degerleri 50-100 mg/kg gibi yuksek degerlerken kodeks degerleri 0.001 mg/kg a kadar inebilir. Yani ilgili pestisitin mesela 50 mg/kg lik bir dozu ani olume yol acarken, 0.001 mg/kg bir kalintisi uzun vadede kanser olmamiza yol acabilir.

Iste isin enterasanligi burada basliyor. Cunku her ulkenin kendi kodeks listesi var ve bu listelerdeki degerler farklilik gosteriyor.

Ornek verecek olursak:
Captan etkili maddesini iceren bir ilaci elmada kullandiginizda Turk gida kodeksine gore deger 5 mg/kg iken
(bkz. http://eski.kkgm.gov.tr/Mevzuat/Kode...KodeksList.htm) ,

Avrupa Birligi uyesi ulkelerin temel aldigi Codex Alimentarius`a gore bu deger 25 mg/kg
(bkz. http://www.codexalimentarius.net/mrl...2Fpest_q-e.htm)

Yani buradan su sonucu mu cikarmak gerekiyor: Avrupa Birligine girebilirsek (!) ben bu pestisite daha dayanikli bir hale mi gelecegim.

Sonuc olarak dunya ulkeleri pestisit kalintilarinin insanlara zarari uzerinde uzlasamamis, daha dogrusu hangi dozun zararli oldugu uzerine anlasamamis durumdalar. Bu nedenle pestisit kullanimindan mecbur degilseniz uzak durmanizi oneririm.

Ayrica bu pestisitlerin kanser edici ozellikleri disinda farkli zararlari olanlar da bulunmakta. Ornegin Amitraz etkili maddesi. Yapilan deneylerde erkek kurbagalarda disiler gibi memelerin (bu sekilde yazmak zorunda kaldim cunku baska bir ifadesi yok) gelismesine yol actigi gozlemlenmistir.

Kendinizde (erkek arkadaslar icin soyluyorum) ya da oglunuzda boyle bir zararin ortaya ciktigini dusunsenize. Ben dusunmek bile istemiyorum. Bu maddelerin kullanimi yerine eger bulabilirseniz dogal mucadele yollarini tercih edin. Eger bulamazsaniz da pestisitleri kullanirken lutfen cok dikkatli olun ve bilincli olarak kullanin.

Saygilarimla/
Bulent Olmez
Izmir


Düzenleyen malina : 30-10-2006 saat 17:46 Neden: paragraf yapıldı
olmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön