View Single Post
Eski 30-10-2006, 11:30   #77
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Herkese iyi gunler, Tanus sizleri unutmus deyilim, siz bonsai ogrenene kadar da hep yaninizdayim.[ ve ogrendikten sonrada] Belki sorulariniza, islerimin yogunlugundan dolayi gec cevap verebilirim. Yalniz cok gec olursa beni uyarin gozumden kacmis olabilir.

Hayvan sekilli bonsailer hakkindda pek bilgim yok, ama deneyimlerime dayanarak bir iki sey soyliyebilirim. Ornegin kalin govdeli bir agacin govdesinin bir tarafini soyup kurumus govde gorunumu yapip sonrada o kismi oyarak herhengi bir hayvan sekline sokabilrsin. Ya da agac gencken govdeyi telleyip bukerek kivirarak bir sekle benzetebilirsin. bu konuda birsey ogrenirsem sizlerle de paylasirim.

Tanuki nedir?
Genc yasiyan bir agaci, yasli ve olu bir agac govdesi uzerine sabitleyip, yasiyan agacin yasli olu govde uzerinine yapisarak, sarilarak buyumesi ve zaman icerisinde tek bir agacmis gibi olan bonsai tarzina Japonda tanuki denir.[yasiyan agacin olu agac uzerine asilanmasi]

Tanuki Japon dilinde, dilnci anlamindadir. Bonsaide ondan da ote bir anlam tasir.

Japon folklorunda budist rahip kiligina giren ve hic de hakki olmadan insanlardan para ve yiyecek topliyan karakterin adi tanukidir. bu yuzden Japonyada bu tarzda yapilan bonsailere tanuki deniyor.Yani bonsai olan agac japonlara gore hakki ile bonsai olmamistir. Buna ragmen Japonyada da bu tarzda bonsai yapiliyor yalniz bu tarz bonsailere sahte bonsai gozu ile bakiliyor.

Batida ise bu yontemle bonsai yapma yaygindir ve Japonyadaki gibi bu tarzda yapilan bonsailer sahte deyil, diger tarzlar gibi ayni bonsai degerdedir.
Ustelik ismi de cogu zaman Tanuki deyil PHOENIX GRAFT dir.
Yunan mitolojisindeki olumsuz kus Phoenix den esinlenerek verilmis bir isim.
Mitolojiye gore phoenix yanip olurken kulleri icinden tekrar dogup yasamini surdurmeye baslamis.

Daha onceleri Denizakvaryumuna bu tarzi sevebilmesi icin yazmistim. orda da dedigim gibi bu tarzda bir aldadmaca yok [Japonlar var gozu ile baksada]
Yapilan tarzda bir incelik bir eastetik bir guzellik varsa ve o tarzda yapilan bonsai bakanlara parmak isirtiyorsa bence diger tarzlarda yapilan bonsailerden pek farki yoktur. olsa olsa tek farki zaman kazanmadir.

Umarim tanuki hakkinda verdigim bilgiler sizlere yararli olur

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön