View Single Post
Eski 30-10-2006, 09:11   #1
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Bitki Hastalıklarında Ekonomik ve Kültürel Yöntemler

Genellikle ev veya balkon yetiştiriciliğinde yetiştiricilik yapılan bitki ya da çiçek geniş ve kontrolü zor olan uygulamalar gerektirmez. Bu nedenle şahsım adına bana müraccat eden sayıca az bitkiye sahip bitki meraklılarına daha ekonomik ve kalıcı çözüm olarak kültürel yöntemleri tavsiye ediyorum ayrıca hiç kimseye mecbur ve zorunlu kalmadıkça Tarım İlacı kullanmamasını da tavsiye ediyorum.

Yine bu anlamda Forumdaşlarıma da sevgili Mine Pakkaner'e ait organik ilaçlar dışında ev yetiştiricilerine kültürel yöntemlere başvurmalarını tavsiye ediyorum.

Tarım ilaçlarının ev kullanıcılarına yönelik dozlarda hazırlanmış aparatları mevcut değil bu nedenle genellikle yeni bir bitki satın alacakları parayı tarım ilaçlarına vermiş oluyorlar diye düşünüyorum. Bu anlamda tarım ilacı tavsiyesi almak üzere bana gelen herkese kurtulacak gibiyse hastalık etmeninin bulunduğu kısımları deterjanlı suyla süngerle veya bir fırça yarımıyla temizlemesini tavsiye ediyorum. Genelde insanlar sevdikleri bitkileri yetiştirdiğinden 10-30 dakikalık bir zamanı alacak bu uygulamayı daha çok benimsiyorlar ve severek ilgiyle yapıyorlar. Hatta kabuklu bitlerde bile yaprakları tek tek kontrol edip kabuklu bitleri ezerek öldüren bitkiseverlerim oldu. Sonuç %100 ve bedava başarı.

Bende kültürel sonuçlara muhatap olduğum bitkiseverler aracılığıyla ulaştım. Devamlı bir şeylerin sorulduğu bir kişi iseniz insanlarda ayrı ayrı biriken tecrübeler sadece sizde toplanabiliyor. İşte bu başlıkta kültürel önlemlerin açıklandığı ve insanların tecrübelerini paylaştığı bir başlık olsun gerçi forumda muhtelf yerlerde var ama burada toplu halde olsun istedim. Bu anlamda bir kaç tecrübemi yazımda geçmesine rağmen maddeler halinde sıralayacağım...

1-Baharda güllerde özellikle ilk sürgün döneminde havaların ısınmasınında etkisiyle çevrediki yaprak bitleri adeta taze sürgünlere saldırıyorlar çevredeki tüm yaprak bitleri bu sürgünlerde görmek mümkün eğer sürgünlerden 15 günlüğüne vazgeçebilirseniz yani bu sürgünleri güllere uygun bir budama ile keserseniz ve bahçeden uzaklaştırırsanız (ki genelde bu sürgünleri toprağa gömmek gerek) yaprak bitleri açısından oldukça başarılı bir mücadele yapmış olursunuz.

2-Bitkiler balkonda yetiştiriliyorsa bir kaç saati geçmeyecek kadar da zaman almayacaksa yapraklar tek tek elle tamizlendiğinde yine %100 ve anında sonuç almanız mümkün, yeterki teşhisi doğru koyun ve sizi rahatsız eden etmeni bitkiden uzaklaştırın.

3-Hastalıklı bir kısım eğer sürekli yayılıyorsa kangren misali o parçayı bitkiden uzaklaştırmak ve imha etmek ve oluşan yarayı aşı macunu ile kapatmak bitkinizi kurtarabilir.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön