View Single Post
Eski 30-10-2006, 01:53   #8
Skala
Ağaçsever
 
Skala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-07-2006
Şehir: Antalya / Arapsuyu
Mesajlar: 48
Cycas ( Yalancı Hurma ) Palmiyesi Yetiştirilmesi Hakkında

Herkese Merhaba diyerek konunun Cycas olması benim yıllardır etkileyen ve hastası olduğum bir tropik palmiye cinsi olan Cycas ' ın cezbedici etkisine kapılıp 13 adet Cycas satın almama neden olmuştur.

İyi ki Cycas 'larım var binevi salonumuzun en güzel mekanlarını süsleyen yavaş ve tohum ve soğan aracılığıyla yetişen yalancı hurma palmiyesi türü olma sebebiyle ve bu palmiyeyi yetiştirmekle kalmayıp Cycas palmiyesi bulduğum her seracıdan satın alıp koleksiyonuma katmışımdır.


Size bildiklerimi ve bu siteye ilk üye olduğumda sitenin konu başlıklarını nasıl kullanacagım hakkında deneyimsiz ve rasgele yazılarımı Avokado bölümüne yazıp Avokado bölümündeki dostları şaşırtmıştım.
Konunun açılmasını fırsat bilip bildiklerimi aktarayım.


İlk önce Cycas nedir Acıklayayım.

Cycas geç ve tohum ve soğan aracılıgıyla büyür.
Cycas tohumdan ve soğandan ilk filizi ikili veya tek bir biçimde çıkar.
Bu palmiye cinsinin tohum ve soğanını temin ederseniz ve hemen dikerseniz bilinki palmiye çıkmaz sinir olursunuz.

İster tohum ister soğanla çimlendirelim anaç palmiyeden aldığımız tohum / soganı ilk önce anaç palmiyenin topraga yakın olan gövde kısmından nazik ve dikkatlice koparıp soğanı gasteye sarıp 1 ay kurutmamız gerekmekte ve dikerken soğanı / soğanın yapısını göz önünde bulundurup biraz yatay olarak gübreli ve bahçe topragıyla harmanladığımız karışımı saksıya doldurup soğanı saksının ortasına yatay dikip imkan varsa sera ortamına imkan yoksa güneş ışıgını direk almayan ve çok da fazla gölge olmayan yere saksıyı sabitleriz.

Tohum olarak çimlendirme biraz farklıdır epey seneleri devirmiş bir Cycas belli bir yaşa gelince hurma gibi dal boğumundan tohum verir yanlız yine ay kurutup tohumu ekiyorsunuz ama filizlendiğinde yaprakları sanki farklı bir cins gibi görünüyor ve zamanla doğal görünüşlü yaprakları cıkmaya başlıyor.

Gelelim nasıl su vereceksiniz asla sürekli saksısının yerini değiştirmeyin çünkü bu palmiye cinsi çok akıllı her türlü ısı nem ve yer değişikliklerinde yapraklarda sararma oluşuyor.

Yeni satın aldıysanız ve tek yapraksa biraz erişkin görünümlü olanları tercih edin çok aşırı sulama yapmayın.

Ben yazın 1 gün sular 1 gün bekler sularım.
Kışın ise 1 gün sular 2 gün bekler 3 gün sularım.

Yeni satın aldınız belli bir zaman geçti yapraklar sararma bariz şekilde başladı bunun nedeni ortama uyum sağlamakta zorluk cekiyor.

Bir müdahalede bulunmayın baktınız kompile yaprak sarardı sararan yapragı budama makasıyla dikkatli bir şekilde kesin.

Bu palmiye işi yavaş büyümekle birlikte yaprak filizi beklerken dikenli bir sabcık belirir bu yaprak değildir yanılmayın sadece palmiyenin yaprak filizlerinin soğandan çıkarken kolay cıkması için yardımcı soğanın agız kısmını genişleten tüylü saplar ve bu sapların ucları diken biçimindedir.

Birazda Cycas yetiştirme sabır işidir geç ve kademeli büyür her gelişim evresinde belirli senelerde kadame kademe saksısı değiştirilip gübre ile kaybettigi mineraller saksısına temin edilir.

Durduk yere Yaprak kuruma meselesinde palmiye yapragını katlamaya başladıysa palmiyenin soğanı hastalanmaya başlama evresindedir. Hemen soğan üzerindeki kapanan dallar budanıp soğan veya tohum 1 ay kurumaya alınıp tekrar çimlendirilir.

Sıvı besinlerde bu palmiye cinsini yetiştirmede yardımcı olur yanlız yapraksı bitkiler için sıvı besin olanını satın alıp ilacın arka yüzünde nasıl kullanmanız gerektigi hakkında mutlaka okuyun ki palmiyenizin tohumu yanıp ölmesin.

Cycas ice kapanık bir palmiye cinsidir. Bu tür haricinde farklı türde Cycas ' larda mevcuttur.

En yaygın olanı soğanla çimlendirilen tohumla ise temini biraz zor olduğundan pek rabet görmemektedir.

Cycas palmiyesi dış ve iç mekan olmak üzere yetişir. Saksıda yetiştirmeye nazaran bahçeye dikilirse daha iyi gelişir. Ve yaprak soğandan çıktıkça bu palmiye cinsi gövdesi hindistan cevizi tohumu bicimini yıllar geçtikçe kazanır.

Bu cinsi benim gibi yetiştirmekte kararlıysanız sabırlı ve her türlü ölme hastalanma olasılıklarına hazır ve bilinçli yetiştirmeye kalkışmalısınız.

Yani önünüzde iki şık var sabırlı olmak ve palmiyenin görünüşü kadar topragına suyuna güneşine nemine karşı sürekli ilgi göstermek zorundasınız.

Öyle durumlar varki buğün Tek yapraklı bir Cycas satın alırsınız 4-5 sene yaprak soğandan inat eder çıkmaz en sonunda tüm palmiyeye olan merakınız biter sıkılırsınız.

Cycas palmiyesini hazır alıp yetiştirmek ilk zamanlar beni çok çezbetti bir gün yahu ben sogan satın alıp çimlendireyim dedim. Bir seracı dostum bana soğannın temin etti gerekli bilgileri ögrenip kendim çimlendirmeye kalktım 1 ay soğanı kurutup sağlıklı bir ortamda gasteye sarıp 1 ay sonunda Cycas tohumunu saksıya diktim. Baya sabır selametle bekledim.

En sonunda 3 ay sonra çift yaprakla filizlendi ve çimlendirmeyi başardım ama göbegim catladı sabırdan baktım bu iş zevkli şimdilerde bulursam soğan çimlendirme teknikleri uyguluyorum.

Gelelim en önemli meseleye bukadar palmiyeyi tanıtıpta sorunları aydınlatmassak karanlık noktaları es geçmiş olup bir yerde duvara hızlca carpar kalırız.

Soganı temin ettik gerekli kurutma işlemini yaptık ama tohumumuz biraz küçük veye tohumumuzun agız kısmı biraz çok kapalı yapılacak işlem tohumumuzu elimize alıp dikkatlice zarar vermeden üst filiz cıkma agız kısmının kozalagını elimizle biraz acıp topraga dikmek şimdi fazla kaptırp soganı soymayın bu iş yatar çok az cimlenmesinde filizin cıkış agızında kolayca çıkması için gereken işlemn baktınız tohumun agız kanalı acık bu işlemi yapmadan dikin.

Bir de tuhaf olaylar başınıza gelebilir bu tuhaflı soğan çimlenir yaprak büyür bir bakarsınız bir yaprak yampirik bir yaprak yan egik duruyor yapmanız gereken dikkatlice yapragın gelişimine ve palmiyenizin soganın biraz elinizle düzeltip palmiyenizin yamuk eğri durmasını önlemiş olursunuz.

Birde en önemli nokta soğandan çıkan Cycas yapragı cam kenarı veya duvara yakın konursa çıkan yaprak gelişirken eğrilir çirkin gözükür.

Unutulmamsı gereken ve yahu benim Cycas palmiyemin yaprak görünüşü anormal büyük sazlık gibi gözüken ve bicimsiz ise anlaşıldığı gibi bir şeyi eksik
yapmışsınız demektir yani palmiyenize gerekli güneş ve ışık ortamını saglayamamışsınız demektir.

Cycas palmiyesinin kuru ve biçimsiz yapraklar dal kısımlarının gövdeye fazla yakın olmayan kısımlarında budama makasıyla budanır. Burda amaç budarken gövdeye hasar açmadan sağlıklı budamak asla gövdeden sıfırlama budama yapmayın gövdede bariz hasar meydana gelir.

Size şimdi en önemli bilgiyi vereyim neden yol ve cadde kısmının kaldırım yukarısına peyzaj uygulanarak dikilen Cycas palmiyelerinin yapraklarında ince bulgur şeklinde kuru lekeler görünür merek ettinizmi acıklayayım.


İnce Bulgur Şeklinde Yapraklarda Lekeler ?

Nedeni Cycas palmiye türünün ve bir çok bitkinin maruz kaldığı asvalt zit kokusu yani yoldaki asfalt kaplamanın kokusu palmiyenin yapragını etkileyerek lekeler oluşur.

Biz insanların bilinçsizce yola yakın toprak kısımlara gelişi güzel palmiyeleri hava atar gibi dikip kurşun asker gibi sıralamak birde başka ülkelerin çöp hastalıklı palmiyelerini satın alıp dikmek ne yazıkki durum acı gerçek.

Bu cins palmiye yetiştirmek biraz masraflı değil şu an piyasada tek yapraklı soğandan çimlendirilmiş Cycaslar seracılarda mevcut yok ben kendim çimlendirip aileme yeni doğan bebek misali büyütürüm. Evlatlık Palmiye sahip olmayacagım diyenleriniz varsa alıp kurutup çimlendirsin.

Her zaman bu palmiye cinsi hakkında merak ettiklerinizi bu bölüme yazarsanız diğer üyelerin merak ettiklerini aydınlatır. bilgilerimizi siz dostlarımızla paylaşırız.

Cycas Palmiyesini en büyük zararlı böcegide Gümüşcül böceğidir ve ekseri saksılı satın aldığınızda saksınızda palmiyeyle birlikte Kırk ayak ve Gümüşcül böceğini eşentiyon sahip olursunuz satın alırken dikkatlice palmiyenin sağlık durmunu ve saksınını kontrol edip satın alın.

Birde biz insanların bazı yiyecek ve bitkilerden alerjik olarak vücudumuzda etkileşimlerle karşı karşıya kalmamız. Neden diyeceksiniz.

Çünkü bir ara kollarımda kırmızı yuvarlak lekeler belirdi bunun üzerine yediğim bir yiyecekten şüpelendim sonunda doktora başvurdum cilt uzmanı doktor günlük tükettigim gıdaları ve dokunup besledim kedi köpek vb. etkileşimlere maruz kalmış olabilir miyim diye araştırdı.

Sonunda anladıkki Cycas palmiyelerimi sularken yaprak uclarının kollarıma farketmeden batması sonucunda alerji olup kollarımda bariz bünyem etki görüp lekeler oluşuyormuş. Şimdi dikkat ediyor alerjiye karşı yapraklarının uc kısım dikeninden kollarımı koruyorum.

Hatırlatma yapraklarda oluşan küçük kuru dal kısımları tırnak makasıyla kesebilirsiniz.
Herkese Cycas yetiştirmede başarılar dilerim. Saygılar. Skala

Skala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön