Konu: Hoya Bella
View Single Post
Eski 07-08-2009, 11:22   #1
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
Hoya Bella

Kolleksiyoncu Christa'nın MyHoyas sitesinden çevirilere devam... Bu kez Bella için Christina der ki:

Bu hoya Hindistan, Tayland ve Burma’dan gelmiştir ve 1981 yılında tanımlanmıştır.



Ben bu türü hoya bela ismi altında satın aldım ancak bana bu türün gerçek isminin lancedata spp bella… olduğunu bildirdiler. Ve bendeki isim karmaşası devam ediyor!!!

Bu hoya sarkıcı olarak büyümeye uygundur. Yapraklar küçük, yaklaşık 3 cm uzunluk ve 1 cm genişlikte, mızrak şekilli, damarları içe çökük yaprakları vardır. Hoya bella’yı büyütebilmek kimi zaman ustalık isteyebilir. Bolca sudan hoşlanır ancak çok ıslak olmamalıdır… Eğer kökleri çürürse çelikler alın ve yeniden başlayın!

Çiçekleri pembe/mor taçlı, beyazdır ve taze, parfümsü hoş bir kokusu vardır. Çiçekler yaklaşık 1.5 cmdir ve normalde bir şemsiyede 7-9 çiçek bir arada bulunur. Çiçekler dalların yanlarında büyür, nektarları yoktur, yaklaşık 8gün dayanır ve çiçeklenmenin ardından saplar düşer.

Hoya lancedata spp bella: Bu hoyayı Haziran 2005’de ithal ettiğim diğer hoyalarla elde ettim. Bundan birkaç çelik almıştım ve hepsini beraber, bir ay kadar önce edinip diktiğim diğer bir çelikle aynı saksıya koydum. Bu şekilde hoş, küçük, askıda bir saksı oluşturdular. Saksıyı oturma odamızın camında, güneşten uzak, “Luis Bois” noktası adını verdiğim yere yerleştirdim. Çelikler oldukça fazla büyüdüler.

Bu varyetenin yani “normal” olanın varyetenin, “Luis Bois”e göre bakımı daha kolay ve çiçeklenmesi Luis Bois’e göre hem daha sık hem de daha çoktur. Bunları Luis Bois kadar hoş bulmuyorum aslında ancak yeterli yerim olduğu müddetçe kalabilir.

Bendeki “eski” çelik Temmuz 2005’de çoktan çiçek açmıştı. Bundan daha sonra diğer küçük çelikler de oldukça bolca çiçeklendi. Böylece “Luis Bois”e göre daha sık ve bol çiçek açtıklarına dair kanıtım oldu. Bella çiçekleri, hoya ailesinin çiçekleri arasında en güzel olanıdır. En azından benim düşüncem bu yönde!

Hoya bella “Luis Bois”: Bu hoyayı haziran 1999’da, Ystad’da bir Hoya sergisinden (pek çok katıldığım sergilerden ilki buydu) küçük bir bitki olarak buldum ve durum eve getirmemle sonlandı. (Diğer bazı türlerle birlikte) Eğer o zamanlar kırmızı örümcekler hakkında şimdi bildiklerimi bilseydim, asla satın almazdım. Eve getirdikten kısa bir süre sonra yapraklarını dökmeye başladı ve bu benim kırmızı örümceklerle tanışmam oldu. Kaybedecek bir şeyim yoktu, bu nedenle sabunlu su/alkol karışımı uyguladım ve bitki canlanmaya başladı. Ondan nispeten sağlıklı çelikler aldım ve bugün oldukça çiçek açan hoş görünümlü bir bitkiye sahibim. Bitkiyi düzenli tutmak için yeniledim. Çiçekleri hoya ailesi arasında en güzel olanı. En azından bu benim düşüncem!

Bu bella ile normal bella arasında fark bu türün normal bella kadar sık ve bol çiçeklenmemesi ancak asıl değişiklik yaprakları. “Luis Bois” alacalı yapraklara sahip. Yaprakları genellikle, kenarlarda sadece yeşil, ortasında sarı/yeşilimsi ve merkez damarları sıklıkla kırmızıdır. Çok fazla güneşi sevmiyor ve güçlü güneş ışığında iyi gelişim gösteremiyor. Bu benim için daha önceleri bir “sorun” olabilirdi neredeyse bütün bitkiyi kaybediyordum ancak şimdi onu pencereden biraz uzağa koydum. Artık doğrudan güneş ışığı almıyor…


Düzenleyen kaktüs : 07-08-2009 saat 16:23
kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön