View Single Post
Eski 07-08-2009, 10:05   #15
msgurkan
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Sevgili İzzeterisen, ağacınız çok güzel bir bonsai adayı idi ve kaybettiğinize üzüldüm. Ancak çok daha iyilerini yapabileceğinize eminim.

Ağacınızı kaybetmenizde yaz sıcaklarının ve muhtemelen direk öğle güneşini görmesinin çok etkili olduğu anlaşılıyor. Bunun yanında aşırı gübreleme de yapmadığınızı varsayıyorum.

Kıbrıs sizin şehre göre çok daha kavurucu sıcak ve güneş etkisindedir. Ben yaz döneminde saksıdaki tüm bitkilerimin sadece sabah saat 10-11'e kadar direk güneş görmelerine müsaade ediyorum.

Onları bahçedeki büyük ağaçların doğu yönde altına yerleştirip gerekmesi halinde öğleden sonra güneşini kırmak için çeşitli gölgeleme metotları uyguluyorum. Buna karşın ağaçlarımı günde 1 hatta bazen zorunlu olarak 2 kez suluyorum.(Farklı mevsimlerde bu uygulama değiştirilmelidir)

Ama her halükarda bir sabah, bir de öğleden sonra onları tek tek kontrol ediyorum. 400-500 Kadar fidanım olduğundan yine de arada gözden kaçma sonucu kayıplarım olabiliyor.

İlk zamanlar ağaçlarım bu yaz sıcaklarına dayanamaz boşuna uğraşıyorum, başaramayacağım hissine kapılırdım. Bu iklime dayanıklı olan türleri eğer kaybetmişsem kabahat sıcak veya güneşten ziyade sulama ve güneş etkisini ayarlayamayan bende olduğuna artık eminim.

Çünkü bu dengeyi tutturmayı başarabildiğim zaman ağaçlarım gayet sağlıklı gelişmesini sürdürüyorlar. Tabii ki bunda geçirgen ve uygun toprak karışımı ve onlar üzerinde ölümcül stres yaratacak uygulamalar yapmamak da çok önemli.

Bunu kendi deneyimlerinizle sizin de başaracağınıza eminim. Saygılar.

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön