View Single Post
Eski 04-08-2009, 16:52   #2
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Klınoptilolit Hakkında

CLİNOPTİLOLİT'İN FAYDALARI



Toprak Islahı



Topraktaki PH dengesizliğini yüksek anyon – katyon değiştirme kapasitesi sayesinde asidik ve bazik ortamdan nötr ortam haline getirir.



Toprakta kullanılmayan amonyum fazlasının tutularak bünyesinde absorbe edilmesini sağlar.



Tamamıyla organik yapısı sayesinde topraktaki organik madde oranını yükseltir.



Kumsu yapılı yüksek su geçirgenliği olan topraklarda, kendine özel bir ortam oluşturarak bitki köklerinin daha düzenli oluşmasını ve köklerin düzgün tutunmasını sağlar.



Su Tasarrufu



Kendi bünyesinde absorblama yeteneği sayesinde %85 ile %135 arasında su alabilmekte. Ortam sıcaklığı yükseldiği takdirde terleme yolu ile toprağı nemlendirerek sürekli tavda kalmasını sağlar. Böylelikle suyun buharlaşması ya da taban suyuna karışarak yok olması engellendiğinden %46 ya kadar su tasarrufu sağlanır.



Gübre Tasarrufu



Tarlaya atılan gübreler atım tarihi itibarı ile 7.gün sonuna kadar yağmur ya da sulama suyu aracılığı ile çözülmediği takdirde içerdiği azot miktarının yaklaşık %27'si ile %35'i arasında buharlaşma kaybına uğrar.



Zeolit yapısındaki kanalcık ve odacıklar sayesinde suda çözünen temel besin elementleri N-P-K (azot – fosfor – potasyum) ile makro-mikro besin elementlerini kanalcık ve odacıklarına su ile beraber belirli oranda hapseder. Örneğin 100 kg zeolit 5 kg. saf azot absorbe eder, terleme yoluyla bitki köklerine yavaş yavaş geri verir. Böylece gübre kullanımında %18 ile %25 tasarruf sağlanır.



Dünyanın %75'i sularla kaplıdır. Ancak bunun sadece %3'lük bölümü kullanılabilir su rezervidir. Yaşanmakta olan küresel ısınma sebebiyle su rezervlerinin büyük bir hızla azaldığı göz önünde bulundurulduğunda % 100 doğal olan ve canlı sağlığına hiçbir zararı bulunmayan clinoptilolitin insanlık ve gıda sektörü için ne kadar elzem bir element olduğu yakın bir gelecekte çok daha iyi anlaşılacaktır.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön