View Single Post
Eski 04-08-2009, 14:45   #2
Heaven
Ağaç Dostu
 
Heaven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 115
Eskişehir de özellikle Çifteler ilçesinde bu mantardan çok var geçtiğimiz ilkbaharda yağmurların bu sene bereketli olması nedeniyle her çayırlık alanda meralarda bulunur.

Halk Dolaman diyen var Domalan diyen var. keme ve tombalak ta diyorlar. ama çoğu kişi türüf mantarı olduğunu bilmiyordur.

"Donbala Dolamana Donbala Dolamana" gibi enteresan bir söyleyişle halk arasında Pazarlarda bu şekilde satılır.
Halk pazarlarında ilk çıktığında 2009 senesi için 20 lira sonra 15 lira ve en son olarak 10 liraya alıcı bulur.
Domuz la köpekle hiçte uğraşmaya gerek yok bu sene çok olduğu için 8 yaşında çocuk bile rahatlıkla bulabilir. Meralarda gezinen insanlar görüyorsanız ilkbaharda bilin ki dolaman kazmaya gidiyorlardır.
toprağın üzerinde hafif bir kabarma olur.kazarak çıkartılır.
Biraz da tadından bahsedeyim.Bi kere o pazarlarda satılan kültür mantarları gibi birşey değildir tadı. Ben kuzu ciğerine benzetiyorum.

--alıntı-- beyaz olanı en değerli olanıdır. o kadar değerlidirki müzayedelerde binlerce euroya satılır. dünyanın en lezzetli ve değerli mantarı olarak kabul edilen trüf mantarı sadece kasım ayında yetişir.

--alıntı--italyan mutfağının en önemli ve değerli unsurlarından biri, yetiştirilmesi çok zor olan bir mantar çeşidi.
ağaç kökleri arasında yetişen ve şeklini yetiştiği topraktan alan trüf mantarını bulmak aynı zamanda çok da zahmetli. en beğendiği yer ise meşe ve kestane ağaçlarının kökleri.
değeri açısından zaman zaman altınla boy ölçüşen trüf mantarı, pek çok gurmenin de vazgeçemediği bir lezzet.
trüf mantarı karbonlu besinleri doğrudan topraktan edinemiyor, şeker ya da organik asitleri ağaç köklerinden emerek paylaşıyor. kök diplerinde yeryüzünden 50 santim kadar aşağıda gelişip serpiliyor. eğer zamanında keşfedilip toplanmazsa çürüyüp yok oluyor.
trüfün gelişip serpilmesi için çok hassas bir doğal denge gereklidir. gelip geçen yaz sağanakları, trüf için gerekli ideal nemi sağlıyor. çok kuru, yağmursuz yaz ayları ise belirli oranda neme ihtiyacı olan trüf'ü kurutuyor.
fransa, italya ve ispanya, dünyadaki en kaliteli trüf'ü üreten ülkeler.
türkçe de 'domalan' adı verilen, bilimsel sınıflandırmada 'tuberaceae' familyasına giren bu toprakaltı mantarının, dünyada 70 kadar çeşidi var. bunlar içinde en değerli olanı kara elmas olarak da anılan siyah trüf.--

--Alıntı--
Savini'nin bulduğu mantar, açık artırmayla satılacak.

En pahalı mantarı buldu, bağışladı
İtalyan mantar arayıcısı, köpeğinin bulduğu asgari 230 bin dolar edecek 1.5 kiloluk beyaz trüf mantarını, hayır kurumuna bağışladı..

İtalya'da köpeğiyle trüf mantarı arayan Cristiano Savini, son 50 yılda ortaya çıkan en büyük beyaz trüf mantarını buldu. Rocco adlı köpeğiyle Pisa kenti dışında mantar arayan Savini, Rocco birden yeri koklamaya başladı. Kokladığı yeri 75 santim derinliğinde kazdığım zaman 1.5 kilo ağırlığındaki mantara ulaştım dedi. Savini mantarı, geliri genetik araştırmalarında harcanması için hayır derneğine bağışladı. Uzmanlar, dünyanın en büyük beyaz trüf mantarının, açık artırmada asgari 230 bin dolara satılmasını bekliyor. Daha önceki rekor, 1999'da Guinness Rekorlar Kitabı'na giren bir kilo 290 gramlık mantara aitti.

İSTANBUL'DA DÖRT GÜNDE BİTTİ
Toprağın altında doğal olarak yetişen ve özel eğitilmiş köpeklerin bulduğu bu mantarın bir çeşidini, İstanbul Ortaköy'deki Meditrina adlı İtalyan restoranı geçen hafta servise koymuştu. Gramına 25 YTL istenen mantar, yemeklere 3-5 gram rendelenerek sunulmuştu. 400 gramlık mantar, dört günde tüketilmişti.

Birisi de internette satıyor.
--Alıntı--
http://www.turkfreezone.com/urun_ayr...A0mantar%C4%B1
DOBALAN,TRÜF MANTARı,KEME

halk arasında keme,dobalan bilimsel adı trüf mantarı olan mantar çeşidi çok lezzetli ve kıymetlidir.ne kadar anlatsamda lezzetini tatmayan anlayamaz bu konuda internette bilgiler vardır.Avrupada porsiyonu 100 ve 300 auro olan mantar bizde 70tl/kg dr

Heaven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön