View Single Post
Eski 04-08-2009, 05:03   #26
alideryacengel
Ağaç Dostu
 
alideryacengel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2009
Şehir: ÇANAKKALE
Mesajlar: 218
kerem bey yazdıklarınızı okurken hepsini gözümde canlandırabildim.sanki bir filim izler ya da eski bir anımı düşünür gibi oldu.yaptıklarınız benim yaptıklarım ya da yapmak istediklerimle tıpatıp aynı.o nedenle soluksuz okudum.deneyim ve düşüncelerinizden mutlaka yararlanabileceğimi düşünüyorum.yazdıklarınızı okuyunca yaşadığım bu köyü bir test edeyim dedim.
bu köyde:
atm yok
bakkal yok
telefon kulübesi yok
okul var ama öğretmen yok
benim külüstür kartaldan başka otomobil yok(mobilet ve traktör var)
bendekinden başka bilgisayar , internet yok
4-5 evde buzdolabı 10 kadar çanak anten var.
çoğunun cep telefonu var.
evlerinde mobilya yok.tahtadan yaptıkları eşyaları kullanıyorlar.
köyde toplasanız 10 kadar genç kız ve erkek var.kalanı yaşlı.ama yaşlarına göre sağlıklılar.istanbulda hanımlar 40 yaşından sonra menapoza girerken bu köyde 50 yaşından sonra tıbbi yardım almadan doğum yapan bayanlar olduğunu öğrendim.yaşlı insanlar sürekli sürülerinin peşinde ya da odun taşırken tepelere gidip geliyorlar her gün.
elektrik var
sabit telefon var.ama ana hat 4 km.uzakta.aradaki bölüm eski ve adsl ancak 2mb hızla çalışabiliyor.8 mb. ile çalışmıyor.
avea ne köyde ne ilçede çekmiyor.diğerleri köyden tam çekiyor.
köy içindeki yollardan arazi aracı , traktör ya da benimki gibi bir külüstürle geçilebilir.köy içindeki yollar çok bozuk.
kanalizasyon yok.fosseptik çukurları var bahçelerde.
kendi aralarında dargınlıklar var.ama 5 ayda bir kavga dahi duymadım görmedim.
köylülerin verimli arazileri barajın altında kalmış.istimlak bedeli almışlar ama onları da çocuklarını evlendirmekte harcamışlar.köylüler oldukça yoksul.
galiba benim köy sizin anlattığınız köyden 5-10 yıl geriden geliyor.
köyde su şebekesi döşenmiş.bir kuyu açılıp motorla çekilen su yüksekteki depoya basılıyor.ordanda şebekeye veriliyor.ancak kuyunun suyu kurumuş. köylülerde fark edip motoru kapatmamışlar.su motoru boşuna çalışmış.köydekilere 50şer 60ar lira su motoru için elektrik parası gelince fark edip su motorunu kapattılar.muhtar kaymakamla başka bir kuyu açılması için görüşüyor.ama bürokrasi yavaş işliyor.
ben eski kartalımla köyün öteki ucundaki çeşmeden su taşıyorum.30 ar 20 şer litrelik bidonlar aldım.bir kısmına musluk taktım.bir seferde toplam olarak 500 litre su götürebiliyorum eve.musluklu olanların altlarına yükseltmek için tuğla koydum.şimdilik işimizi görüyoruz.ama kışın kar yağınca suyu sırtta taşımam belkide bir eşek edinmem gerekecek.ben bunlardan dertlenmiyorum.hanım sobada yemek yaparken ben de odun kırarken , su taşırken birşeyler yapabilmenin mutluluğunu yaşıyorum.
aslında depo yapabilsem köyde 3 tonluk su tankeri romorku olan traktör var.onla ayda bir iki defa getittirilirse su sorunu kalmaz.ama yere 4 tonluk depo kazmak lazım ve yükseğe de 500 litrelik fiberglas benzeri depo yapıp bir ufak su motoruyla yukarda kalan depoya su basmak lazım.bu sistemi su tesisatçısı ve traktör sahibiyle konuştum.sistem çalışır.ama maliyiteni karşılamam şu an mümkün değil.bende bidonlarla taşıyıp duruyorum.
bir rakı bardağını yan yarafı üzerine yatırın.benim yerim o bardağın üstü gibi.en tepede , uzunlamasına kalıyor.iki tarafımda köylüler tarla ve bahçelerine kuyular açmışlar.onlarda su var.ama benim yerimden daha aşağıda kalıyorlar.benim bahçede su bulmak çok düşük bir ihtimal.zaten çok büyük bir kaya kütlesinin üstündeyim.kazmak ta büyük iş.
yalnızlık ve insandan korkma konusunda tamamen sizinle ayni fikirdeyim.

alideryacengel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön