View Single Post
Eski 28-10-2006, 15:38   #18
kürekçi
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Abies nordmanniana ve picea orientalis'in morfolojik karşılaştırması

Picea orientalis L.'in, Abies nordmanniana (Karadeniz Köknarı) ile morfolojik olarak karıştırılma olasılığı yüksektir. Yine laboratuvarda incelediğimiz örneklerin fotoğraflarını ekleyeceğim.

Ayrıca iki türü birbirinden ayırmak için farklı yöntemler vardır.

1. ibrelerin (iğne yaprakların) özelliklerine bakarak;

a-) A. nordmanniana'da ibreler dal üzerinde karşılıklı dururlar ( dalın enine kesitinde bu şekilde görülürler -O-) ve yere paralel olarak bulunurlar fakat P. orientalis'de ışınsal çıkışlıdırlar ( dalın enine kesitinde * şeklinde görülür).

b-) A. nordmanniana'da ibreler iki yüzlüdürler ve alt yüzlerinde iki adet stoma bandı bulunur. P. orientalis'de ise ibreler dört yüzlüdür ve her bir yüzünde bir adet stoma bandı bulunur.

c-) A. nordmanniana'da ibreler döküldüğünde dal üzerinde çukurluklar oluşur fakat P. orientalis'de törpü gibi çıkıntılar oluşur.

2. Kozalaklara göre karşılaştırdığımızda;

a-) A. nordmanniana kozalakları silindir şeklindedir ve dal üzerinde dik dururlar. Brakteler (çiçeği taşıyan yaprağa verilen isim) kozalak pullarından dışarı çıkarlar. Kozalak olgunlaştığında kozalak pulları dökülür ve dal üzerinde kozalak ekseni kalır. Tohumları kanatlıdır.

b-) P. Orientalis'de kozalaklar döllenmeden önce dik döllendikten sonra aşağıya sarkık durur.

Abies nordmanniana
Abies nordmanniana2
Abies nordmanniana3
Abies nordmanniana4

Kaynak: Tohumlu Bitkiler Laboratuvar Notları

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön