Konu: Tarhana
View Single Post
Eski 02-08-2009, 18:03   #82
Fatih
Ağaç Dostu
 
Fatih's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 3,087
DENİZLİ ---KAKLIK YÖRESİ---TARHANA---YAPIMI

Önce kese yoğurdunu bir iki gün ekşimesi için beklenir(kaymaklı olursa yemede yanında yat).
Domatesle kırmızı salçalık biberi doğrayıp bir iki gün güneşte erimesi için bekleriz.
Daha sonra çörtük otunu kaynatıp soğuturuz.
Domatesli biberi kevgirden geçirip azcık ocakta pişiririz.
Nohutla buğday öğütülüp tarhanalık un haline gelir.
Yoğurdu da ayran yapıp bekleriz.
Kaynattığımız domatesle unun bir kısmını pişirip kalan unun üzerine dökeriz.
Sonra yoğurtla yoğururuz. Kaynattığımız çörtüğün suyunu da döküveriz.

Mayalanması için bir deri (biz keçi derisi kullanıyoruz.) içine suyunun süzülmesi için üç hafta bekletiriz. Kabardıkça yani mayalandıkça karıştırır derinin dışını hergün yıkarız (tarhananın akan suyunun temizlenmesi için.).

3 hafta sonunda tarhanayı çıkartır küçük parçalar halinde kuruturuz. Kuruyan tarhanayı robottan geçirip hazırlığımızı tamamlarız. (Yaptığımız tarhanayı pişirirken kaymak yağı ve bir diş sarımsak çok güzel tat verir.)

Telefonda sizin için aneannemden aldığım tarif. Yedikten sonra mide ağrısı yapmaz. Çünkü ekşi suyu deriden akar. Deri yerine çok sık akıp gitmeyeceği bir kesede kullanılabilir.


Düzenleyen malina : 27-08-2009 saat 14:55
Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön