View Single Post
Eski 27-10-2006, 14:09   #15
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
.

Konu başlığı Drosera Capensis.... bu en kolay etobur bitki için Erkan Hocamın yazdıklarını aktarmadan edemedim

Drosera capensis ----------------------------


Drosera’ların kıllı yaprakları vardır. Bu kılların ucunda adeta birer çığ tanesi gibi parlak yapışkan sıvıdan salgıladığı damlacıklar bulunmaktadır. Bu nektarımsı kokusu olan damlacıklara bir kez değme gafletinde bulunan sineğin kurtulma şansı yok gibidir.

Böcek bu yapışkan sıvıdan kurtulmak için çabaladıkça diğer yapışkan damlacıklı kıllara bulaşır vede kaçması daha da imkansız bir hale gelir. Bitki yarı pasif bir tepki gösterir şöyle ki önce sadece kıllarını hareket edilen bölge yönüne doğru çevirir vede böceğin büyüklüğüne göre de gerekiyorsa daha iyi kavrayıp vede sindirim alanını da genişletmek amacı ile tüm yaprak üzerine doğru kıvrılmaya başlar.

Drosera yaprağının böceği tam anlamıyla tutması Dionaea gibi hızlı olmasa da hareketsiz kalacak şekilde yaprağa yapışık kalmak sureti ile tuzağa düşürülmüş ve sindirilmeye hazır konuma gelmesi böceğin büyüklüğüne göre 20 dk ile 3 saatı bulabilir iken yaprağın tatamı ile böceği çevrelercesine kavraması bir günü de bulabilir.

Bu kıl uçlarındaki yapışkan sıvılardan sindirim başlar ve takribi 2- 3 günde sona erdiğinde kıllar yaprakda eski konumunu alırken arasından, rüzgar ile uçuşan, sadece böceğin iskeleti olan kitinden mamul besin değeri olmıyan artıklardır.

Drosera ve Pinguicula gibi böcekçil bitkilerin bu tarz yaprağın kıvrılma hareketi gösteren kapanlara yarı aktif tuzağı olanlar sınıfına ayrılır. Diğer iki sınıflar ise, Dionaea, aldrovanda, utricularia gibi aktif kapanlılar ve Sarracenia Nepenthes Cephalotus gibi de tam pasif tuzak kuranlardır. Bu kabaca kapanlarından dolayı üçe ayırdığımız sınıf ana cp lerdir.


Son zamanlarda aktif, yarı aktif ve pasif tuzak kuran bu üç sınıfın oluşturduğu, böcekleri doğrudan kapanları ile yakalıyarak sindiren ana böcekçil bitkiler sınıfına ek, bazı Brocchinia ve Catopsis gibi anansgillerden olan bromelialar ile bazı yosun ve mantar türlerinin de dolaylı böcek artıkları ile beslenen ikinci bir sınıf cplerin varlığı ispatlanmıştır.

Yine önceleri bu böcekçil bitkilerin davranışının ana sebebi azot eldesi olduğu varsayılıyor iken son yıllarda asıl hedefin bu böcek proteinlerindeki fosforun olduğu da ispatlanabilinmiştir.


Capensis de substrat su ışık ısı açısından Dionaea gibi gerekleri olmakla birlikde güney Afrika kökenli bir subtropikal bitki olduğundan dormancy’ye girmez ve tüm sene boyu sıcak bir palu ortamında bakılabilir zaten güney afrika cap sahilerinden geldiği için adını capensis olarak aldığı söylenir...


Drosera capensis tabiatta çok nadir bulunabilen bir tür olmakla beraber evlerde bakımı üremesi çok kolay bir CPdir.

CPlerin bataklık koşullarında “yabani ot” kavramını uygularsak bu kavrama en uyan CP Drosera capensis olurdu.

Bir kez teraryumunuza dikmeye görün hele bir kezde çiçek açtımıydı ana bitkiyi sökerseniz dahi tohumdan büyüyen bir Drosera capensis yavrusu devamlı orda burda gelişmekte olduğunu farkedeceksiniz.
Ancak gözünüze istenmeyen arsız bir bitki getirmeyin hemen öyle… dedik ya CP lerin büyüme ortamı yüksek bataklık şartları gerekli bunu saptırdığınız anda Drosera capensis de yok olur hemen.

Drosera capensis dormancy’ye, yani kışın yapraklarını döküp kendini rizomunda, gövdesinde veya soğanında bir tür kış uyukusuna dalıp, dinlenme gereği olmıyan bir bitkidir.

Bütün yıl boyu gelişir ilkbahar yaz başı çiçek açar çabuk döllenir tohumu kolay fidelelenir hatta kendi saksısı içinde kolayca ürer çiçek açtıktan sonra bakarsınız bir iki ay içinde etrafında küçük fideler oluşur onları bir iki yaprağı gözle görünür büyüklüğe gelince ayrı saksılara ayırabilirsiniz..

Substratı: sadece, bundan evvelleri de açıkladığımız gibi, az ayrışmış saf sphagnum yosunundan mamul, torf yeterlidir. Şahsen ben biraz da perlit karıştırıyorum ama şart değil.

Su: maalesef Drosera capensis de 100 µS/cm in altında tuzsuz saf su veya yağmur suyu istemektedir.

Gübreleme: tabii ki ASLA.

Sıcaklık: 20 - 25ºC cıvarı ideal ısı gereksinimi olmakla beraber kısa süreli olmak kaydı ile kışın 10ºC cıvarı yazın da 35ºC’ ye kadarı rahatlıkla tahhamül gösterdiği sıcaklık sınırlarıdır.


Işık: çok ışık hatta havadar bir yerde tüm gün tam güneşli bir mekan tercihidir. Doğrudan güneş almazsa da gücenmez öyle hemen canım Drosera capensisim. Zaten adı kaprisi çağrıştırsa da… caprisli değildir.

Drosera capensis tekbaşına dikildiğinde büyüyüp boyu uzadığında kendi ağırlığını taşıyamaz vede yan yatarak substrata değen bölgelerden kökler salmak sureti ile büyümesine devam eder.... bundan dolayıdır ki birkaç değişik büyüklükde Drosera bitkisini bir öbek halinde beraberce dikilirler, böylece büyüdükçe birbirlerine dayanarak daha dik ve yüksek bir şekilde büyümesi hedeflense de bazen ortadaki en yüksek olan bitki substratla başı arasındaki bölümü kuruyarak ölür ve alttaki canlı bölgeden çıkan kökler havada kalıp bir şekilde substrata ulaşamadıklarından da bu bitkinin önce büyümesi yavaşlar sonrada tamamen ölebilir.

Bundan dolayıdır ki ben Drosera ları tek halde dikmeyi yeğlerim tabii fazla uzayıp da yere yığılacakmış gibi bir hale gelincede baş kısmını kesip tekrardan substrata yeniden dikimi gerekir.
Drosera capensis gibi az sorunlu hatta sorunsuz olan ve yeni başlıyanlar için de uygun olan diğer Drosera türlerinden aliciae, binata, spatulata’yı ve bunların variasyonlarını da sayabiliriz (yani değişik türleri ki binatanın multifada variasyonu meraklılarına ivediyetle tavsiyemdir.).

Bakımları da hemen hemen aynıdır. Drosera capensis’in de pembe, beyaz çiçek açanı ile all red, erect, broad leaf, baines kloof gibi tipleri de vardır.


Drosera’yı 10cm lik bir saksıda sade torfla dolu bir saksıya diker altına da 1-2cm su bulundurur güneşli bir yere koyarsanız evinizde bulup buluşturacağı yakalıyacağı canlılara siz de şaşırır olacaksınız.

Bu yeteneğinden dolayıdır ki, bazen evlerde, özeliklede tohumdan üretim yapıyor iseniz veya orkide gibi hassas bitkileriniz var ise, Drosophyla melanogaster gibi bazı arkadaşların canlı yem gibi kullanım amacında değil iseniz aşırı derecede bu ıslak substratlarda üremesi ve bir doğal felaket boyutlarını almaması için, kimyasal balyozdan önce, üremelerini kontrol altında tutmak amaçlı olarakda kullanımı en faydalı bitkilerden biridir.

Drosophyla melanogaster’in yumurtadan ilk çıkan kurtçuk hali saksı topraklarında saydam 0,5 cm boyunda simsiyah iki nokta halindeki özelikle yeni yeşeren tohum filizleri ve kökleri ile beslenmesi bu bazı hassas bitkilerde asıl sorun yaratan kısmıdır ki bu aşamada drosera capensis saksıları aralara serpiştirmek sureti ile üremelerini bastırabiliriz.

Kaynak: preacox

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön