View Single Post
Eski 25-10-2006, 19:11   #2
kürekçi
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-09-2006
Şehir: İzmir, Muğla
Mesajlar: 874
Kompost hazırlama (Evsel ve bitkisel atıklarla kendi gübreni yap)

Merhaba aklıma takılan bir konu var. Ben sebzeleri yıkadığım suyu kapta biriktirip evdeki bitkileri sulamak için kullanıyorum(Marul yıkadığım sudan böcek ya da salyangoz yumurtası kontaminasyonu riski olabilir belki ama çok da umursamıyorum açıkçası).

Bunun haricinde bazı yemekleri yaparken artan haşlama suları da bu amaçla ve de besleyici (nutrient) olarak kullanılabilir mi acaba diye düşünüyorum. Çünkü biliyoruz ki sebzeler haşlandığı zaman mineraller ve organik maddeler suya geçer. Bitki sadece mineralleri kullanabilir fakat diğer organik maddeleri de ayrıştırıcılar bitki için kullanıma hazır hale getirebilir diye düşünüyorum.

Bir yandan da acaba toksik etki yapabilecek bir bitki var mı diye aklıma da takılmıyor değil. Mesela ıspanakta demir var ve demir ağır metal olduğu için oligodinamik etki yapıyor. Yani gelişmeyi olumsuz yönde etkiliyor. Söylerken bana da komik geliyor ıspanaktan gelecek demirin ağır metal etkisi yapacağını düşünmek fakat ayda 4-5 kez ıspanak yapılsa ve bu su sulama amaçlı kullanılsa, azımsanmayacak miktarda demir geçişi olabilir toprağa.

Beyin devrelerim ısınmaya başladı daha fazla uzatmadan sizlerin yorumlarınızı beklesem sanırım daha iyi olacak.

Saygılar

kürekçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön