View Single Post
Eski 25-07-2009, 19:42   #1
Glayöl
Ağaç Dostu
 
Glayöl's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 218
Fırında Sigara Böreği

Fırında sigara böreği

Malzemelerimiz:
Yufka ve margarin
Yufkalar 2'şer kattan oluşmakta (satın alırken çift sayı olarak alınmalı)
Margarin, kullandığınız yufkaya göre değişmektedir.

İç Malzeme:
İsteğe ve beğeniye göre değişir.
Peynirli harç;
Patatesli harç;
Sosis veya sucuklu bir harç
Ispanaklı veya pazılı bir harçta olabilir soğanlı, biberli, salçalı hafif kavrulmuşu çok güzel oluyor.
Ya da haşlanmış bezelye, patates, havuç karışımını soğan, biber ve salça ile biraz kavurarak lezzetlendirebiliriz.

Önemli olan harcın sulu ve sıcak olmaması.

Benim oğlum patates harçlı böreği daha çok seviyor. Patatesleri, salçalanmış, biberli, tuzlu kavrulmuş soğanın üstüne atıp bir miktar kavuruyorum. Ama patatesleri koymaya yakın ezilmiş sarımsakları döküp karıştırıyorum. Ben bu karışıma patatesleri koymadan önce soğanların içine birazcık kimyonda karıştırıyorum.
Yani: Yağ, soğan, yeşil biber, tuz, kimyon, karabiber, kırmızı biber, sarımsakları harmanlayıp sonradan patatesleri atıyorum. Bazı patatesler kuru oluyor o zaman patatesleri koymadan önce soğanlı karışıma yarım ya da 1 çay bardağı su ekleyebilirsiniz. Sonradan patesleri atıp kavurabilirsiniz.
Kimyon damak tadınıza uymayabilir. Bunun için küçük bir tavada kimyonlu karışımlı olanı ayrı yapın. Lezzetini beğenirseniz bu karışımdan börek içinde kullanabilirsiniz. Baharattanmıdır bilinmez benim oğlum ben börek hazırlarken bu içten muhakkak bir tabak kendine ayırtır.

Püf Noktası: Soğan ne kadar yağda kavurursanız o kadar lezzetlenir ve aroması çıkar ama sarımsağı yağda az süre bir iki çevirmeli o kadar. Yoksa acı bir tat oluşturur.

Yapılışı:
Birinci yufkamızı soframıza serelim. Üstüne eritilip ılıtılmış olan margarinden sürelim.
İkinci yufkayı önceki yufkanın üstüne serelim. Bunun üstünü de margarinle yağlayalım.

Her hanımın bildiği gibi sigara böreği kesiminden uygulayalım;
Bilmeyenler için.. Önce tam yufkayı ortadan yatay keserek ikiye ayıralım. Sonra dikey bir şekilde tekrar keselim, yufkamız dört parça oldu. Bundan sonraki kesimler sizin sigara böreklerini küçük veya büyük kullanmanıza göre değişir. toplam 12 parça ya da daha fazla yapabilirsiniz.

Elimizdeki 2'şer katlı arası ve üstü margarinli üçgen yufkamızın geniş tarafına istenilen ya da elimizde hangi harçtan mevcutsa ondan bir miktar koyalım kenarları yiyeceklerin dökülmeyeceği kadar hafif katlayalım ve sigara gibi saralım. Harcımız sıcak olmamalı.

Bir tepsiye buzdolabı poşetlerini serelim. Yaptığımız sigara böreklerini birbirlerine değmemesine dikkat ederek dizelim. Buzluğa koyalım. Donduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyabiliriz.

Pişirme durumu iki türlü:
1: Buzlukta bulunan sigara böreklerimizi donmuş haliyle (harcının ne olduğu farketmez) pişirme kağıdı bulunan bir tepsimize birbirlerine yakın olmadan yerleştirip üstlerine yumurta sarısı sürüp istenirse çörek otu ve susam serperek fırında pişirebiliriz.
Burada önemli olan böreklerimizin üstündeki buzlanma çözülmeden pişirebilmektir, yoksa kabarmaz.

2: Hemen yapılıp yenmesi gerekiyorsa; yaptığımız sigara böreklerinin hepsini saralım. Bir tepsi sayısı kadar olunca derin ve geniş bir tabak içine bir miktar su koyalım. Hızlı bir şekilde her yufkayı suya daldırıp fazla bekletmeden çıkaralım ve hafifçe sıkar gibi yapalım. Bu şekilde fırın tepsisine aralıklı dizelim ve yumurta sarısı sürüp hemen fırına verelim.
Burada önemli olan hepsinin ıslak olmasıdır. Kurumadan fırına verilmelidir.

Yapımı çok kolay ve her zaman elinizin altında olabilecek bir börektir. Beğenilen ve sevilen bir börek olmasının yanısıra evde bulunan malzemeleri kullanma rahatlığı vardır.

Kolay bir börek tarifi vereyim dedim ama çenem düştü sanırım
Sevgiler, saygılar...


Düzenleyen Glayöl : 27-07-2009 saat 01:56
Glayöl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön