View Single Post
Eski 25-10-2006, 01:31   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Bitki hastalık ve zararlılarının savaşımında neden başarısız oluruz

Bitki hastalık ve zararlılarının savaşımında neden başarısız oluruz ?

Doç. Dr. Necip Tosun (E.Ü.Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü)

Bazen tarım ilaçları ile bir zararlıyı veya hastalığı kontrol etmek için ilaçladığımızda onları beklediğimiz şekilde öldüremeyiz. İlacın dozundan, kullanılan aletlerdeki problemlerden, zararlı böceğin veya hastalığın direnç kazandığından, zararlının veya hastalığın yanlış teşhis edildiğinden, hatta tarım ilacından kaynaklandığını düşünürüz. İlacı karıştırdığımız suyun pH’ından hiç şüphelenmeyiz. Halbuki, ilaçlama tankına koyduğumuz suyun pH’ı tarım ilaçlarının ve bitki gelişim düzenleyicilerinin hemen hemen hepsinin etkili veya etkisiz olmasını doğrudan belirleyebilir.

1. pH nedir, nasıl ölçülür?

pH: bir solusyonun hidrojen iyon konsantrasyonunun ölçülerek okunmasıdır. Ne kadar asit veya bazik olduğunu gösterir. Bu değerler 0 (çok asit) ile 14 (çok bazik) arasında değişir.

Dijital pH metreler en kullanışlı olandır. Kağıt çubuklar hassas değildir.


2. Sulama ve ilaçlama sularının pH’ının yüksek olması neden önemlidir.

Suda yüksek pH bitkisel üretimi sınırlayan bir faktör olabilir.

Sulama suyunun ve yetiştirme ortamının (toprak, torf, vb) pH’ının yüksek olması demir, manganez, çinko, bakır gibi mikrobesin elementlerinin alınabilirliğini çok önemli derecede azaltabilir (Tablo 1) http://www.greenbeam.com/cyberconfer...lkalinity.html.

Tablo1. Topraksız yetiştirme ortamında besin elementlerinin alınabilirliği üzerine pH’ın etkisi. Taralı alanlar önerilen pH aralığını gösterir.



Suyun pH’ının yüksek olması gübre tanklarındaki tuzların da çökelmesine neden olur ve en önemlisi tarım ilaçlarının çoğunun etkililiğini düşürür. Başta insektisitler ve özellikle organik fosforlu ve karbamatlı olanlar yüksek pH’lı su ile karıştırıldığında kimyasal reaksiyona (hidroliz) girerek hızla parçalanırlar ve etkililiklerini kaybederler (Çizelge 1)

http://muextension.missouri.edu/expl...ts/ipm1017.htm.

Hidrolizin derecesi, bir tarım ilacının etkili maddesinin yarılanma ömrünün ölçülmesidir. Bazı tarım ilaçları pH:8 ve üstünde çok hızlı hidrolize olurlar. Onun için üreticilerin ilaçlama ve sulama yapmadan önce kullanacakları sularının pH değerlerini bilmeleri gerekiyor.

pH değerinin 7 olması nötr (ne asit ne de bazik) olarak değerlendirilmesine karşın sulama için optimum değer değildir. Çizelge 1’de görüldüğü gibi örneğin captan etkili maddeli fungisit pH’ı 8 olan bir ilaçlama suyunda 10 dakika içinde parçalanabiliyor.

Genel olarak suyun pH değeri 5.5-6.5 arasında olması önerilmektedir.

Çizelge 1. Farklı pH değerlerinde bazı tarım ilaçlarının yarı ömürleri.



3. Suyun pH’ını düşürmek için ne yapmalıyız?

Bunun için piyasada birçok ürün satılmaktadır. Ancak, sitrik asit (limon tuzu), fosforik asit, nitrik asit, sülfürik asit gibi asitler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunların seçiminde ise; kullanımının kolay, ucuz ve güvenli olmasına dikkat edilmelidir. Sitrik asit hariç diğer asitler aynı zamanda bitki besini (fosfor, azot ve kükürt) sağlarlar.

Sitrik asit hem ucuz olması hem de güvenli olması nedeniyle bunların içinde en iyisidir.

Ayrıca, MAP gübresi hem pH düşürücü hem de yaprak gübresi olarak da iyi bir seçimdir.

4. Suyun pH’ı her zaman asit mi olmalı?

Özellikle metal içeren bakırlı fungisitler (bordo bulamacı, bakır sülfat, bakır oksiklorid, bakır hidroksid vb.), Alliette gibi bazı fungisitler ile düşük pH’lı suyu karıştırmamalıyız. Çünkü, metallerin asitte eriyiciliği hızla arttığından bitkide fitotoksite yapma riski de artar.

Sonuç:

İlaçlama suyunun pH’ını 5.5-6.5 aralığına ayarlamak, tarım ilaçlarından en iyi sonuç alabilmenin en ekonomik ve kolay yoludur.

Kaynak: http://www.tarimmerkezi.com/yazar_kose.php?hid=90

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön