View Single Post
Eski 22-10-2006, 23:46   #3
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Demek mesaj yerini bulmuş...
orda bahsi geçen sap çürümesi aslında ordan bire bir tercümem bu meşhur birkaç mantarın saldırısı sonucu Türkçe'de tam halk arasında kullanılan karşılığı çökerte hastalığı denendir. Burda hangi mantarın etkin veya birinden baskın olduğunun bilinmesine teşhisine de bu bitkede pek gerek olmamakla birlikde semptomları ve sonucu benzerdir. Captan ıslanabilir toz ise bu tüm çökertmeye sebep mantarlara etkin olan bir ilaçtır. Orkidelerde de güvenle vede iyi sonuçlar alarak kullanabilmekteyim. Previkur ise hem daha pahallı olmakla beraber bundan evvelde forumda bahsi geçti bu mantarlardan sadece Pyhium sp. lere etkil olduğu söylenir.
CPlerde mantar konusunda bahsi geçen MANEB (=Mangan-ethylen-bis-dithiocarbamate) içeren Dithane'ı pek kullanmadım. Belki darlingtonialarıma Dithane kullanmış olmam daha iyi olacaktı, ancak ben halen MANEB in bir mangan tuzu olduğunu varsayarsam (komplex bağ da olsa ayrışma sonucu tuz oluşumu önlenemez) buna biraz zararlının seyri ve bitkinin değeri ile bir kar zara gibi bir "T" cetvelinde mütala edip riske girip girmeme kararı vermek gerekir.
Captan'da bu sorunlar yok o kadar ki profilaktik olarak da zaman zaman kullanımını öneririm. hatda çok inatçı bir durum söz konusu ise ikisinin de karışımı kullanılabilir derim. Ancak 24 saat sonrası saksıyı saf su ile perforatörde aktif madde extre eder gibi yıkamanız gereklidir. (şart değilidr)
Şimdi eminim insecticide lerden Provado yu soracaksınız burda imidacloprid içeren Provado bulunamadığı durumlarda benim favorim DDVK veya bir daha lüksüne gidersek methidathion aktif maddeli Supracide'i (çok dikkatli phosphorditionat türevidir...!) kullanabiliriz.

Tüm bu ilaçlara gerek duymadan yeni sarracenianızı zevkle büyütmenizi dilerim

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön