View Single Post
Eski 20-07-2009, 20:57   #23
k0900
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
TÜRKİYE’DEKİ SEDUM (CRASSULACEAE) TÜRLERİNİN COĞRAFİK DAĞILIMI VE BAZI SEDUM TÜRLERİ ÜZERİNDE FİTOKİMYASAL TARAMA ÇALIŞMALARI

Sedum L. (Crassulaceae) cinsinin Türkiye’de 44 türü bulunmaktadır1, 2. Anadolu’da, halk arasında Sedum pallidum’un ayak mantarlarının tedavisinde, S. sempervivoides’in (horozlelesi) ise idrar yolları enfeksiyonlarında kullanıldığı kayıtlıdır2,3. Sedum türlerinin çeşitliliği açısından, Türkiye Avrasya’da en önemli alanlardan biridir.

Giriş

Türkiye Sedum türlerinin doğal yayılışı bakımında Avrasya’da en önemli alanlardan biridir. Bu çeşitliliğin başlıca nedenleri arasında Anadolu’nun sahip olduğu coğrafi zenginlikler (0-5000 m’ler arası yükseklik farkları, iklimsel çeşitlilikler, derin vadi sistemleri, kayalık yamaç ekosistemleri v.b.) gelmektedir. Türkiye 11’i endemik, 1’i endemik olmayan nadir, 5’i alttür ve 4’ü varyete olmak üzere toplam 44 Sedum türüne sahiptir.

Materyal ve Yöntem

Çalışma sırasında, Flora of Turkey, TUBİVES ve alan çalışmalarından yararlanılmıştır. Alan çalışması Ağrı (Ağrı Dağı Çili geçidi), Antalya (Kemer, Kumluca, Alanya ve Akseki), Muğla (Marmaris, Dalaman, Fethiye ve Finike), Artvin (Borçka ve Hopa), Erzurum (Uzundere ve Tortum), Rize (Ovit Dağı geçidi), Trabzon (Maçka ve Zigana geçidi) ve Van (Van Gölü çevresi)’da gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye’deki Sedum çeşitliliği coğrafik dağılım ve peyzaj özellikleri ile ilgili olarak değerlendirilmiştir. Endemik ve endemik olmayan nadir Sedum türleri belirlenmiştir.

Kaynak ve devamı : http://www.alpineplants.org/Download/15.pdf

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön