View Single Post
Eski 21-10-2006, 02:06   #16
acerpalmatum
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Acer palmatumların çelikle çoğaltılması arsız tabir edilen ağaçlar gibi çok kolay değil. Ama bu palmatumların bu yolla çoğaltılamayacağı anlamına gelmiyor. Uygun mevsim ve uygun şartlarda (ısı-nem gibi )hormon desteğinide ilave edersek özellikle ilk sürgünlerde %90 ın üstünde çelikden köklendirme mümkün.Zaten Kütahya Simav ilçesinde bu uygulama yapılıyor.
Acer palmatumlar düşünülenin aksine sürgün vermeye hevesli ağaçlar özellikle kök sistemi iyi gelişmiş ağaçlar yazın haziran sonu temmuz başı gibi yapılan budamalara çok olumlu yanıt verirler.Acer Palmatum Atropurpureum Disectum gibi daha nazlı türler bile eğer ağaç sağlıklı ise hiç beklemediğiniz bölgelerden sürgün verebilirler. Ben seralarda bonsai olmaya uygun formlar da A. palmatumlara rastlıyorum.

1- Uygun ağacı bulmak için farklı yaşlarda farklı satıcılardaki ağaçlara bakmanızı tavsiye ederim
2-Eğer bulabiliyorsanız aşısız ağaçları tercih edin.
3-Formunu beğenmediğiniz bir ağacı sırf A.palmatum diye almak üzerinde uğraştıkça sizi yıpratacaktır.
4-Bir Acer Palmatumu bonsai olarak değilde saksıda ağaç olarak yetiştirmeyi tecrübe edinin.
5-Kırmızı yapraklı palmatum türleri yerine başlangışta yeşil yapraklı türleri tercih edin. Yeşil yapraklı türler bakım hatalarına ve çevre şartlarına daha dayanıklıdır. (Kırmızı renk klorofil eksikliğine bağlı olarak oluştuğu için bu türlerin yaprakları direk yakıcı güneş ışığına karşı daha hassastır.)
6-Eğer baharda ağaç almayı düşünüyorsanız genelde palmatum türlerinde (aslında yeşil renkli yapraklı türlerde de)yeni açan yapraklar kırmızı renkte olur. Sizi yanıltmasın.
7-A. Palmatumunuzu yakıcı sıcaklarda direk güneş ışığından ve aşırı rüzgardan koruyun.Ama kesinlikle tam gölgede olmalarına müsade etmeyin uzun sürgünler verecektir.
8-Acer palmatumlar bakım standartlarının aynı olmasını severler.(Toprak nemliliğinin hep aynı olması gibi)
9-Sağlıklı bir Acer Palmatum gelişmeye özelliklede budama sonrası gelişmeye hevesli bir ağaçtır. Sizi üzmez.
10-Şüphesiz Palmatumlar dünyanın en güzel ağaçlarındandır...

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön