View Single Post
Eski 13-07-2009, 23:39   #83
oguz3259
Yeni Üye
 
oguz3259's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 28
Pavlonya ağacının kerestesi meraklı alıcılar dışında malesef para etmiyor.Yurtdışında gerçekten de değerli olduğu doğru sanıyorum.Ancak yurtdışında kullanıldığı alanlar ülkemizde gelişmemiş sektörler olduğundan mıdır yoksa gerçekten de ağacın kerestesine ait pratik uzun vadeli bilgiler olmadığından mıdır çok çok kavak kadar para ettiğini duydum.Özetle içerisinde bulunduğumuz bu dönemde gerçekte karlı olmamak ve dikildiğinde zahmetsiz denilmesine rağmen birçok ağaçtan daha zahmetli olması nedeniyle ticari anlamda pek cazip görünmüyor.

Zahmetli çünkü; sadece ilk yıllar değil hemen her yıl budama ve yaz kış sulama istiyor.Sulamazsanız kurumuyor belki ama büyümüyorda

Zahmetli çünkü; aynı arazi veya bölgede aynı büyüme olmuyor.

Zahmetli çünkü; gerçekten büyümek için bol su ve güneş istemekle birlikte toprakta biriken suyuda sevmiyor!

Zahmetli çünkü; 8 yıl bakıp sonra satamıyorsunuz.Büyürken sizi yormadığı kadar belki satarken yoruyor.Emek karşılığı anladığım kadarı ile yok.

Ayrıca eğer genleriyle oynanmış hibrit bir tür ise tohumların çimlendikten hemen sonra ölmeleri veya hiç çimlenmemeleri mümkün!

Ekonomik değeri yoka yakın.(ülkemiz şartlarında).Ayrıca kerestesi hızlı gelişsede sağlam olamıyor zira m3 birim ağırlık değeri kavaktan bile düşük! Daha ne olsun !

Metreküpü 1000 tl etmiyor.Ettiren varsa satalım

Kavak fiyatına ise meraklı alıcısı hatrı sayılır derecede çok anladığım üzere.

Bu anlamda bakıldığında kavak kadar para etmesi ama kavaktan daha hızlı büyümesi,doğru yer ve ciddi bakım ile kar ettirebilir.Ama dikimlerin başarısız olma ve sulandığı halde bile büyümeme riski çok yüksek.

Saygılarımla

oguz3259 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön