View Single Post
Eski 20-10-2006, 15:05   #20
gallus
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erguvan Muhibbi
Şeker Hastalığı meselesini bilemem.
Ama şunu her zaman söylerim. Her çeşit meyveden yenmelidir.
Çoğu zarar, azı karar derlerdi eskiden rahmetli büyüklerimiz.
Bir çeşitten ne olursa olsun abartılı yenmesi zarar oluyor.
Tüm meyvelerden yiyin sularını için. Rabbim sizin için yaratmış.
meyveler konusunda biraz tıbbi bilgi veriyim istedim.

diyetle alınan şekerler(karbohidratlar) vücutta glikoliz dediğimiz bir yolla metabolize olurlar. enerji ihtiyacını karşılarlar. fazla alındıklarında ise yağ olarak depolanırlar. bu enerji yolaklarında fazla şekerlerin tepkimeye girmesini engelleyen(enzimlerle kontrol edilir)bazı basamaklar vardır. bu şekilde metabolik hastalığı olmayan sağlıklı bir insan ne kadar çok şeker alırsa alsın fazla yağ depolamaktan kendini korur.

fruktoz ,yani meyvelerde bulunan şeker ise bu kontrol basamağını atlayarak tepkimeye alt basamaklardan bir yerden girer. bu sebeple yemeklerden sonra yenilen meyve direk, glikolizdeki kontrol basmağını atlayacak ve metabolize olacaktır. biz de yemekle zaten yeteri kadar glikoz aldığımız için meyve ile aldığımız şekerler yağ asitleri ve trigliseritlere dönüştürülürler. yani bunun anlamı yüksek kolesterol demek. biz Türkler olarak yemeklerden sonra meyve yemek adetimizdir. ama bu yanlış bir beslenmedir. meyveler en sağlıklı öğün aralarında yenmelidirler. tabi bu dediklerim karbohidrat metabolizması açısından geçerli gerekli mineral ve vitaminlerden faydalanmak açısından böyle bir sakınca yok. ama en sağlıklısı öğün aralarında yemek.

Diabet konusuna gelince de hünnapın faydalarını bilemeyeceğim ama ekşi meyveler, yeşil erik ekşi elma gibi meyvelerin yine öğün aralarında yenmek suretiyle kan şekeri üzerine olumlu etkileri olduğu gösterilmiş.Cerrahpaşa'da diabetli hastaların dietlerinden hiç eksik olmazdı.

sayın Erguvan Muhibbi nin de dediği gibi her çeşit meyveden aşırıya kaçmadan yemek gerekir.bu diğer tüm besinler için de geçerli tabi.(çok korkulan tereyağı, yumurta, kırmızı et, hatta kuyruk yağı da dahil)

yani özetle
Meyveler Öğünlerden hemen sonra değil, öğün aralarında yenmelidir.

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön