View Single Post
Eski 20-10-2006, 04:35   #29
Mehmet Ali Aşık
Ağaç Dostu
 
Mehmet Ali Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
satilacak daha nem kaldi!

Cari açık 30 milyar doları aşmış!. Dış borcun GSMH'ye oranı benzer ülkelerde yüzde 40 civarındayken bizimki yüzde 50.8'e çıkmış!.

2007 bütçesini 189 milyar YTL'den 200 milyarın üstüne çekmek için IMF önünde düğüm olmuşsunuz! 2007 enflasyonunda yüzde 4 hedefi nasıl tutturacağız diye karalar bağlamışsınız!

Dahası 2007, 15.8 milyar dolarla en yüksek dış borcun ödeneceği yıl.. ama kimin umurunda?..

Halkımız ulusal onurunu Fransa Meclisi'nden geçen Ermeni yasasına kilitlediğinden umursaması da zor. Yapısal uyum adı altında reel yoksullaşma yaratan yasalar Meclis'ten bir bir geçerken sesini çıkarmak ne kelime, kaşını bile kaldıramayanlar.. bugün Fransız mallarına boykot, Fransızlara vize çığlıkları atıyorlar.

Onlar, hangi mal Fransız, hangisi Türk diye oyalana dursun... Dünya tohumculuğunun önde gelen iki ülkesi olan Fransa ve Hollanda modellerine göre oluşturulan bizim Tohumculuk Kanunu Tasarısı bu hafta yasalaşıverecek!

Tabii ki mesele, Türkiye tohumculuğunun Fransa'nın Tohum ve Fide Birliği (GNİS) ve Tohum Denetim Vakfı'nın (NAK) model alınarak yapılandırılması değil (*). Kimsenin Amerika'yı yeniden keşfetmeye niyeti yok!

Ne var ki, mesele modelin amacında! Türkiye tohumculuğunun kâr maksimizasyonunun öncelikli bir sektör haline getirilmesinde ve.. Türkiye'yi transgenetik üretimine egemen firmaların laboratuvarı ve pazar merkezine dönüştürmek için oluşturulmuş olmasında!..

***

Tahıllardan ayçiçeğine, mısırdan pamuğa, pancar ve yonca tohumlarından sebzelere kadar tohum ithalatı ve ihracatı yapan şirketlerin Tasarı'ya gelen eleştirilere tahammülsüzlükleri de zaten bu nedenle. Çünkü, dünya tohum ticaretini elinde tutan bu şirketler için Türkiye pazarının, genişliğinden daha önemli özellikleri var.

* Türkiye; transgenetik denilen genetik yapısı değiştirilmiş tohumlarla (GDO) üretimin gerek ABD gerekse AB'nin yeni laboratuvarı ve transit üretim alanı;

* Tarım Ortadoğu'daki kaynak savaşının can damarı olduğundan Türkiye gıda, yem, ilaç, dokuma sektöründeki girdi paylaşımının kaptan köşkü.

Devletin görevlerini üstlenecek Türkiye Tohumcular Birliği'ndeki şirketlerin çoğunluğu Türk ama, neredeyse hepsi ulusötesi firmaların bayiliğini yapmakta. Dolayısıyla, 80 milyon dolarlık ithalat, 20 milyon dolarlık ihracat kapasiteli Türkiye pazarının egemeni Novartis, Monsanto, Cargill, Bayer gibi firmalar.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası'nın, Başkan Gökhan Günaydın imzasıyla yayımlanan itirazlarının hareket noktası da bu zaten! Tasarı'da 'çeşit' tanımlaması, "...geleneksel ve/veya biyoteknolojik yöntemlerle geliştirilmiş olan genetik yapı" olarak yapılmakta; böylelikle tohum devlerine:

* Yerli tohumların biyoteknolojik yöntemlerle farklılaştırılıp patentleme hakkı verilmekte;

* Halihazırda 2 milyon tonun üzerindeki GDO'lu mısır, pamuk, koza, soya ticaretini yasallaştırarak gıda ve yem sanayiindeki kullanım alanını genişletmekte;

* Biyo güvenlik yasası olmadığı için terminatör teknolojisinin, yani steril tohumların, gıda sektöründe kullanımına kapı daha da açılmakta; dahası pamuk, keten gibi gıda dışı tarım ürünlerinde kullanılma olasılığı tanınmaktadır.

***

Eğer Dünya devi Monsanto 2005'te Emergent Genetics'i (pamuk üretiminde dünya üçüncüsü) alarak dünya pamuğunun yüzde 57'sine egemense!..

2006 Ağustosu'nda 1.5 milyar dolara D&PL (Delta & Pine Land Company) ve terminatör teknolojisini satın aldıysa(*)!..

1999-2000'de Diyarbakır-Harran, Çukurova, Nazilli'de Türk Deltapine'yle birlikte Transgenetik Bitki Çeşitleri Alan Denemeleri Projeleri'ni yapmışsa!..

Gelin de Ziraat Mühendisleri Odası endişelerini kamuoyuna taşıdığı için kızın. Ne mümkün!

Ya da GDO'ların Tasarı'da yer alış nedenini "bilimsel tarif" kaygılarıyla açıklamaya çalışanlara şaşırmayın. Devletin tohumculuktaki karar mekanizması Türkiye Tohum Birliği'ne devredilirken.. Tasarı'daki yasa maddeleriyle de açıkça belirlenmişken.. gelin de "GDO'ların üretim, ithalat ve ihracat izinlerinin Tarım Bakanlığı'nda olacağı" savına inanın. Ne mümkün!

Mehmet Ali Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön