Sevgili Maviperi; Mahmut Leventoğlu Beyin yazmış olduğı 1/3 oranı doğru yani üç kilo süte bir kilo şeker. süt helvasının özelliği veya güzelliği o üç kilogram sütün ağır ateşte ve sürekli karıştırılarak kesilmesi. Annem - doğrusu ben annemin vefatından beri bir kaç kez denemekle beraber aynı kıvamı bir türlü tutturamadım, çalışıyorum, öğreneceğim
- sütün kesilmesinden sonra hafif koyulaşmaya başladığı zaman ateşten alır, yerde çabuk çabuk karıştırarak koyultur sonra da bolca çekilmiş fındık serptiği masanın üzerinde yuvarlayarak incecik rulo yapardı. Sonrada bıçakla hafif yassı olacak şekilde keser kutulara yerleştirirdi. Mis gibi süt kokusu fındık kokusuna karışır harika bir tatlı olurdu. Ağzımızda eriterek iyice tadını lezzetini hissederek yerdik.
Benim yazdığım 1/0,5 ölçü annemin öğrenirken deneyin diye verdiği ölçüydü.
Kıvamını bulmak kolay olmuyor süt helvasının. "Ağır ateşte üç kilo sütü iki üç saat karıştıracaksınız bir de ayarını tutturamazsanız beton gibi sert bir şey elde edersiniz yazık olur. Öğreninceye kadar çok az sütle deneyin. Eğer eşit miktarda süt ve şeker koyarsanız çabuk kesilir. Fazla yorulmamış olursunuz" derdi. Annem vefat edeli dört yıla yakın zaman oluyor. Ben bir iki denememde istediğim başarıyı sağlamış değilim henüz
Tabi bunun nedeni sadece süt helvasının kıvamını ayarlamanın zorluğu değil; benim mutfak konusundaki beceriksizliğimde olabilir