View Single Post
Eski 10-07-2009, 00:12   #78
oguz3259
Yeni Üye
 
oguz3259's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 28
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fkarsli Mesajı Göster
pavlonya nın birçok çeşidi mevcut, hızlı büyüyen ve kerestelik olarak önerilen Tomentosa.
Muhtemelen birçok yerde gördügünüz diger türlerden veya kazık kök sistemine sahip olması nedeni ile dikildigi yerdeki toprak zemini agac için uygun olmamıştır denilebilir.
Tokat Niksar'da tohumdan üretip 8 yıl önce diktigimiz agaclar, Dünya daki örnekleri gibi gelişme göstermiştir. Ancak halen ticari faaliyete konu olacak kadar bir kereste üretimi ülkemizde yoktur. Bizim agaçlarımız şu an itibarı ile 80 cm. gövde çapına ulaştılar, boyları 15m civarında. Yazın ziyaretimden sonra fotografları siteye yüklerim.
Sonuç olarak uygun tohum ve çeşit, uygun toprak ve zemin, özellikle ilk yıl bakımındaki özenle pavlonya yetiştirilebilir. Bilindigi üzere 3. yıl itibarı ile bitkiden agaç formuna geçmekte, yaprakları küçülmekte ve çiçek açmaktadır.
Kereste nasıl pazarlanır o ayrı konu.

Eğer gerçekten dediğiniz kadar büyüme gösterdi ise bildiğim kadarı ile bu Türkiye'de bir ilk.Aslında bu ağacın nerede ne kadar başarılı performans göstereceği belirsiz.Üstelik kerestesi dünyada çok değerli olsa da ülkemiz de malesef tanınmıyor ve asla dünyada ki fiyatlara yaklaşamıyor.Bununla beraber önümüzdeki 10 yıl içerisinde ya gerçekten bu ağaç ülkemizde de tanınacak ve pazar bulacak veya sönüp gidecek.Ancak kereste olarak en az kavak kadar değerli ve daha hızlı büyüyor veya hiç büyümüyor.

oguz3259 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön