View Single Post
Eski 02-07-2009, 22:50   #5
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Oğuz bey,
Bionem başlığında bionem'in kök kanseri ile ilişkisini yazışmış, sizden kaynak rica etmiştim. Siz de yukarıdaki linkleri kaynak olarak göndermiştiniz.

Epey bir zaman verip bu linkleri okudum. Fakat zamansızlıktan oturup yanıt yazamadım.

Linklerde bulduklarım şöyle:

İlk link bir makalenin özeti. Trichoderma viride, Bacillus sp., Pseudomonas flourescens gibi muhtelif bakterilerin kök kanserine neden olan Agrobacterium tumefaciens bakterisini izole etmek için labaratuar deneyleri yapıldığını ve patojenin izole edilebildiğinin işaretini verecek şekilde ilk 24 saat içinde patojenin gelişmediği ve sonucu olan kanserin görülmediğini söylüyor.

Fakat makalenin tamamına ulaşılamadığı için hangi bakteri ve hangi tipi olduğu linkten görülemiyor.

İkinci linkte ise p.fluorescen'ın kök kanserine karşı kullanıldığını değil de ne yazık ki, başka ve daha önemli bir tehlikeden bahsediyor. Bu yazıda, içlerinde P.fluorescens da olan bazı bakterilerin genetik değişikliğe uğratılıp (GDO), pestisit olarak kullanılmasının tehlikelerinden söz ediyor. Yazının kök kanseriyle tek ilişkisi ise Agrobacterium radiobacter k1026'nın doğal halinin kök kanserini önlediğini anlatan paragraf. Aslında çok ilginç bir yazı. Biz burada sadece tohumlardaki GDO'nun tehlikelerine karşı uyarılmışken, mikro organizmalardaki genetik değişikliklerin sessiz sedasız, gözlerden uzak ve izlenmeden hızla yayılmakta olduğu konusunda uyarıyor. (Bildiğiniz gibi, domuz gribinin böyle bir üretim olduğundan kuşkulanılıyor)

Üçüncü link ise bir google book'un adresi. Burada Agrobacterium radiobacter'ın kök kanserine sebep olan Agrobacterium tumecaiens'e antoganist olduğu yazılı. P.fluorescens'ın ise rhizoctinia isimli mantarlara karşı etkili olduğundan söz ediyor.

Sonuç olarak bionem'in içeriğindeki bakterinin genel familya olarak dahi kök kanserini oluşturan bakteriye karşı etkisini ifade eden bir kaynağa ulaşamamış durumdayız. Başka bir kaynak varsa, linkini vermek yerine, linkiyle birlikte tam ifadeyi de belirtirseniz zamandan kazanmış oluruz.
Teşekkürler

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön