View Single Post
Eski 16-10-2006, 10:08   #15
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Bafa Gölü pamuk mağduru

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Cennetin ölümü


EGE Bölgesi'nin tarih ve tabiat güzellikleriyle ünlü, korumaya alınmış Bafa Gölü’nde binlerce balığın ölerek karaya vurması, geçimini yüzlerce yıldır gölden sağlayan köylüleri isyan ettirdi.

Bafa Gölü pamuk mağduru

Av ve Yaban Hayvanlarını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı Süha Umar, DSİ'nin Söke Ovası'na su vererek pamuk üreticilerini sevindirmek isterken Bafa Gölü'nü kuruttuğunu iddia etti

YAŞAR ANTER Muğla DHA

Av ve Yaban Hayvanlarını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı ve emekli Büyükelçi Süha Umar, Bafa Gölü'ndeki yaşamın pamuk uğruna yok edildiğini söyledi.
Umar, önceki yıllarda Devlet Su işleri'nin (DSİ) göle Büyük Menderes Nehri ve diğer derelerden su akışını engellemesiyle yaşanan balık ölümleri, göl üzerinde adacıkların oluşması ve çürüme şikâyetlerini değerlendirerek, Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğü'nü uyardıklarını ancak tedbir alınmadığını öne sürdü.


'Hatadan dönülmeli'
"Söke Ovası'na su vererek pamuk üreticilerini sevindireceğiz" derken Bafa Gölü'nün kurutulduğunu savunan Umar şunları söyledi:
"Türkiye'nin en güzel doğal ve kültürel kaynaklarının bulunduğu göle müdahale edilmeseydi, bugün bu facia yaşanmamış olurdu. DSİ yaptığı yanlıştan bir an önce dönerek bentleri kaldırmalı, yüzlerce kuş ve balık türünün üreme ve yaşam alanı olan göle 25 yıl önceki gibi su akışı sağlanmalı. Bilimsel raporlar, zehirlenmenin gölün susuz bırakılması ve atıkların verilmesiyle meydana geldiği yönünde. Göle halen bir balık üretim tesisinden verilen azotlu sular ile zeytinyağı fabrikalarının atıklarının akışı da engellenmeli, ayrıca bunlara göz yuman görevliler hakkında soruşturma açılmalı."

Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön