View Single Post
Eski 14-10-2006, 19:41   #23
gallus
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
Didim de bulunan yazlığımızda eskiden şehir şebeke suyundan yararlanamadığımız için çeşmelerden tuzlu su akardı henüz 2yıl öncesine kadar. oyüzden yeşillendirme çalışmalrında pek başarılı olamıyorduk. bir de bafa gölünün suyu da karışıyormuş.

buralarda resmen tuzlu su ile sulanmasına karşın(öyle ki toprak kuruduğunda üzerinde resmen tuz birikiyordu)şu bitkilerin hiç sorunsuz gayet sağlıklı bir şekilde yetiştiğini gözlemlerdim. o sebeple o civarlarda da yaygın olarak bulunuyorlar. Ağaçlardan Karabiber ve Kıbrıs Akasyası bizzat yetiştirdim. Karabiberim 7 yaşına geldiğinde (dikildiğinde kaç yaşında olduğunu bilmiyorum. iki katlı evin çatı sınırını geçmişti. keza kıbrıs akasyası 3 yaşında 3metre kadar boylanmıştı. ve ilginç olarak Begonvilde tuzlu sudan zara görmüyordu. yanlız onun gelişimi için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. ve tabii zakkum dimdik ayakta duruyordu.türlerini bilmediğim iri yaparaklı sürekli çiçek açan ) belki bilirsiniz kaldırım kenarlarında o yörelerde bolca bulunur) 3 çeşit sukkulentte hayatlarından memnun bir yıl içerisinde 10 metre karelik bir alanı kapladılar.

Hoş şimdi kıbrıs akasyam ve karabiberim komşularım tarafından manzara kapatma, sukkulentlerim akrep barınağı olduğu, zakkumum evlerinin duvarına nem yaptığı gerekçesiyle katledildiler. Bir buçuk metrelik begonvilim paçayı kurtardı.Bu arada oranın doğal bitki örtüsü olan zeytinde bu sulamadan zarar görmüyor. Ama gerek salkım söğüt gerek meyva ağaçları tuzlu su ile sulamasak bile daha önce toprak tuzlu su ile sulandığı için tuz oranından zarar görüdüler içlerinde hiç tutan olmadı.

Tabii Aynı mantık denize sıfır yetişen iğne yaprakları ve birçok ağaç türü için geçerli. çünkü oralarda tuzlu su ile hiçbir iğne yapraklı yetiştiremedim.ama deniz kıyısında bolca bulunmaktalar. Ağaçlar kendilerini doğada koruyor olabilirler.

ben bu mantıkla paludaryumlarda bonsai yetişrilebileceğini de düşünüyorum aslında. eğer ağaç suyu sevmiyorsa taban suyu seviyesine geldiği zaman kök gelişimini durdurabilir. yani biz ağacı tepeden fazla sulamayacağız. doğal ortamda bonsai bonsai yetiştirmek gibi birşey. kök budamalarını yapmak tabii gerekecek. benimkisi düz mantık tabi. denemedim ama denemeyi düşünüyorum.

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön