Yapmak için yukardaki portakallı ve limonlu pelte tariflerini kullanabilirsiniz hiç sakıncası yok. Ben yaptığım zamanlarda hep gözkararı hazırladığım için bir bardak, iki kaşık gibi ölçülerim yok.Tek değişiklik limon veya portakal yerine üzüm suyu kullanılıyor olması.
Üzüm suyuyla pelte yaptığımda hafifçe koyulaşmaya başladığı zaman bir avuç kadar minik çekirdeksiz üzüm taneleri atarım içine. Bir de mevsim meyvelerinden ne varsa, çeyrek elma, çeyrek şeftali gibi... küçük küçük küp gibi doğrayıp pelteye katarım.
Kıvamında koyulaştığında pelteyi ataşten alıp kaselere paylaştırın. Biraz soğuduktan sonra buz dolabına koyun. Üzerlerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Kızlarıma küçükken kullanabileceğim bütün meyve parçalarını kullanarak hazırlardım. Değişik meyveler kullanıldığı için hep değişik tatlar elde ediyorsunuz. Çocuklara ilginç geliyor. Onlar severek yerlerdi, hala çok seviyorlar