View Single Post
Eski 23-06-2009, 16:51   #1
omar
Ağaç Dostu
 
omar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: Ankara / İzmir
Mesajlar: 498
Mercan ağacı (Erythrina crista galli)

İzmir Karşıyaka'da bir evin bahçesinde görmüştüm. Muhteşem bir görüntüsü vardı.

ERYTHRINA CRISTA GALLI

Türkçe Adı: Mercan ağacı

İngilizce Adı: Coral tree

Familyası: Fabaceae

Fiziksel Özellikleri: Anavatanı Güney Amerika’nın doğu kesimleri olan bu yaprağını döken ağaç 5-6 m boy ve en yapar. Kenarları dişsiz oval şekilli mumsu yaprakları koyu yeşildir. İlkbahar başlangıcında yapraklar oluştuktan sonra kırmızı renkli çiçekler açar. Dalların uçlarında demet şeklinde yer alırlar. Çevresel şartlara bağlı olarak çiçeklenme sonbahara kadar devam eder. Ömrünü tamamlayan çiçeklerin budanarak bitki üzerinden uzaklaştırılması yeniden çiçeklenmeyi sağlar. Meyveler fasulyemsidir ve zehirlidir.

Yetişme İstekleri:

Işık: E. crista galli güneşli yerlerden hoşlanır. Yazların çok sıcak geçtiği yerlerde yarı gölge mekanlara dikilmelidir. Dona karşı hassastır ama yine de düşük sıcaklıklarda yetişebilir. Dondan zarar görmesi halinde ise kendini toparlayarak eski halini alır.

Su: Su isteği fazladır, sıcak ve kurak geçen mevsimlerde haftada iki kere sulama isteyebilir.

Toprak: Her tür toprakta yetişir.

Üretim: Tohumla üretilir.

Peyzaj Mimarlığında Kullanımı: E. crista galli göz alıcı çiçekleri ve yapraksız hali ile oldukça enteresan olan görüntüsünden dolayı tropik etkinin verilmesi gereken bütün peyzajlarda kullanılabilir. Soliter olarak kullanımı, açık bir mekanın ortasında ya da köşelerinde, görüntüsünü etkileyecek diğer gösterişli bitkilerden uzak dikildiği zaman uygundur. Ayrıca gruplar halinde dikildiğinde, özellikle deniz kenarlarındaki parklarda, güneşten korunmayı sağlar ve estetik açıdan ilginç görüntüler yaratır. Ev bahçelerinde tek olarak kullanımı tavsiye edilir. Altına pittosporum, gardenia, agave ve yer örtücüler dikilerek desteklenmesi daha iyi bir kompozisyon oluşturur. Şehir parklarında arka planda koniferlerden oluşturulmuş bir fon eşliğinde göze daha yakın olan ve etkisinin doğrudan fark edilebileceği giriş noktalarına dikilmeleri tavsiye olunur.
Dezavantajları: Meyveler içindeki tohumlar zehirlidir.

Kaynak: adu.edu.tr

Name:  mercanagacı01.jpg
Views: 21026
Size:  69.9 KB

Name:  mercanagacı02.jpg
Views: 26159
Size:  38.9 KB

Name:  mercanagacı03.jpg
Views: 20609
Size:  23.6 KB

Name:  mercanagacı04.jpg
Views: 23534
Size:  31.8 KB

Name:  mercanagacı06.jpg
Views: 20047
Size:  52.4 KB

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön