View Single Post
Eski 22-06-2009, 20:17   #1
memet
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Selluka üretimi

Selluka çimlendirme :

Kahvrenkli ve sertleşmiş selluka kapsülleri toplanır(kurumamış kapsüllerden tohum alıp dağıtıldığını dıuydum, onlar çimlenmez). İçindeki tohumlar ayıklanıp bir gün kadar havalandırılıp kurutulur. Ocak ayı civarı olgunlaşır tohumlar. Sonra bu tohumlar mart gelene kadar unutulur. Acele edip, kalorifer var deyip çimlendirme denenmez. Acele edilip çimlenen tohumların az güneş nedeniyle sağlıklı büyümeyeceği unutulmamalıdır.

Mart soğukları bitince, tohumun bir kenarı, ince kenarından, Kabuğu yırtacak kadar hafifiçe zımparalanır. %50 oksijenli ılık suda bir kaç dakika çalkalanır. Daha sonra %10 oksijenli ılık suda şişmeye bırakılır altı saat kadar.

Tercihe göre uygun bir kapta torf veya uygun bulunacak bir materyale konulur, üstüne çok ince bir tabaka malzeme örtülür. Tohumun boyundan daha derine gömülürse, çimlenme sorunu olacağı unutulmamalıdır. Yani toprağın yüzeyine konup üstü hafifçe örtülmesi yeterlidir. Bastırıp sıkıştırmamalı toprağı. Bir kaç gün sonra tohum ne durumda diye kürdanla ya da başka bir şeyle toprak karıştırılmaz, dokunulmaz, ellenmez. Sabırla tohumun çimlenmesi beklenir.

Marketlerde kurabiye konulan kapaklı plastik kutular sera gibi kullanmak için uygun malzemedir. Unutulmaması gereken, günde en az bir saat kadar havalandırılması ve kabın içinde oluşacak nemin çürümeye neden olmaması için kapak arasına bir gazete kağıdı konmasıdır.

Fide iki buçuk yaprak olana kadar şaşırtmayın. Asıl yaprakları esas alın sayarken.

İzmir civarındaysanız yere dikmelisiniz bitkiyi. Bol güneş alabileceği bir yere.

İzmir dışında yirmi litre kadar büyük bir kap en iyisi. Soğuk bölgelerde kışa girerken derin bir budama yapıp ısıtılmayan bir kapalı ortamda koruyabilirsiniz.

Mayıs haziran aylarında odunsulaşmış dallardan çelik alabilirsiniz. Köklenme oranı oldukça yüksek olur.

Yazın yapacağınız sistemetik gübreleme tohum elde etme şansınızı arttıracaktır. 20 20 20 npk gübre.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön