View Single Post
Eski 12-10-2006, 22:59   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Sümbülteber (Polianthes tuberosa)

Evet, şimdi sırada bir başka kokulu çiçek var. Sümbülteber. Güçlü kokusundan ötürü bu ad verilmiş halk arasında. Botanik adı Polyanthus tuberosa. Katmerlisi makbul. Sümbülteberden elde edilen uçucu yağ parfümeride kullanılıyor. Yumrulu bir bitki. Ülkemizde kesme çiçek olarak satılmak üzere bazı seralarda yetiştiriciliği yapılıyor. Vazo ömrü de çok uzun.

Kayınvalidemin balkonunda eskiden selluka, sümbülteber, gardenya ve ful beraber dururlardı. Varın gerisini siz düşünün

Üyelerimizden sümbülteberi olan var mı?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
SÜMBÜLTEBER YETİŞTİRİCİLİĞİ

4.1.Genel Özellikleri
Soğanlı bitkilerdendir. Soğanları yaklaşık 4–5 cm boyundadır. Yaprakları şerit şeklinde ve sertçedir. Çiçekleri uzun bir sap üzerinde ve sümbülcüklerin birleşmesinden meydana gelmiştir. Çiçek rengi beyaz olup çok güzel kokuya sahiptir.

Çiçekler ağustos ayından soğukların başlamasına kadar açık kalır. Çiçek sapları yaklaşık 0,8–1 m boylanır. Kesme çiçek olarak kesim yapılırken çiçeğin alt kısımlarındaki goncalar patlayınca kesilir.

4.2.Üretimi
Üretim yavru soğanlarla olur. Sümbülteber soğanları nisan-mayıs aylarında 30 cm aralıkla ve 10 cm derinliğinde dikilir.
Erken çiçek açması istendiğinde daha önce saksılara dikilirler.Seralarda hava ısınıncaya kadar korunur ve havalar düzelince dışarıya çıkarılır.

4.3.Ekolojik İstekleri
Funda toprağı karışık, kumlu ve bol gübreli topraklardan hoşlanır. Dikim yeri güzelce işlendikten sonra tava bölümlere ayrıldıktan sonra bol miktarda yanmış çiftlik gübresi verilir.
Ilık ve sıcak iklimli yerlerde her sene topraktan sökülmez. Üretme yapmak için sökülmeleri gerektiğinde kasım-aralık veya nisan-mayıs aylarında sökülürler.

4.4.Peyzajda Kullanımı
Bahçelerde dikilerek süslemede, çiçekleri kesme çiçekçilikte buket ve sepet yapımında kullanılır.

4.5.Önemli Türleri
> Polyanthes tuberosa (Tutya çiçeği); Katmerli ve yalın kat çiçekli olmak üzere iki çeşidi vardır. Katmerlileri daha kısa saplı olmakla birlikte beraber kesme çiçekçilikte daha çok tutulur.

Yarı dayanıklı ve yumrulu bu bitkiler 60–90 cm boy yaparak eylül ayında çiçek açar. Güneşli ve korunaklı yerlerde, kumlu balçık yaprak çürüntüsü ve iyi yanmış gübre karışımı toprak harcında saksı ya da seralarda yetiştirilir. Yumrular mart ayında 15 cm derinlik ve aralıkla toprağa dikilirler. 10–12 cm çapındaki saksılara ise erken ilkbaharda her birine tek soğan gelecek şekilde dikilirler.

4.6.Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Kırmızı örümcek, kabuklu bitler, küf, beyazsinekler, Botrytis ve Mealy bugs en çok görülen hastalık ve zararlılardandır. Meal bugs, yaprak altında ve gövdede bulunan minik yün yumaklarına benzer zararlılardır.


http://www.megep.meb.gov.tr/modulson/1112/bahcecilik/amarilidiceae%20familyası.zip




Düzenleyen malina : 06-07-2009 saat 13:47 Neden: mesaj eklendi
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön