View Single Post
Eski 11-10-2006, 18:55   #67
gallus
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tanus
Teşekkürler ayrıca bişey merak ediyorum,bizim kullandığımız aliminyum ve bakır teller ile yurt dışında satılan bonsai teli altındaki tellerin yapı ve madde olarak farkı nedır ? ve son olarak bonsai yaprakları budama yöntemlerinle ufaltılabilmekte peki bazı ağaçlarda olan çiçek/meyve/tomurcukları ufaltmanın yöntemi varmı ?

sevgili Tanus forum sayfalarını baştan sona okursan sorduğun soruların cevapları da aslında bir yerlerde var. Ama Ali Hocamın da izniyle sorularını ben cevaplayayım.

Yanlış bilmiyorsam yurt dışında kullanılan teller zaten alümünyum tel. biz bakır telleri Alüminyumlara alternatif olarak Türkiye'de kullanmaktayız. Ali Hocanın bakır tellerin daha kullanışlı hale getirilmesi ile ilgili ısıtıp soğutma yöntemini forumlarda bulabilirsin. Bu şekilde aradaki fark ortadan kalkıyor gibi. Bakır tellerin Alüminyum tellerden farklı, daha sertler ve şekillendirmede bize zorluk çıkarıyorlar. Ama ısıtılıp soğutuldukları zaman daha rahat çalışmamıza olanak sağlıyorlar.

ikinci soruna gelince bonsaide çiçek ve meyva küçültülemez diye bilinir.bunu internette resimle ararsan kendin görebilirsin. Çünkü çiçek ve meyveler ağacın neslini devam ettirebilmesi için gereklidir. ağaç zor koşullarda her türlü adaptasyonu gerçekleştirecektir (yani dalından yaprağından boyundan feragat edebilir ama çiçek ve meyvelerinden edemez. yoksa nesli tükenecektir. bu doğanın bir kanunu) yanlız az da olsa küçültmek mümkün. Ama bu dallara ve yapraklara oranla daha az bir küçülmedir. yani orantısızlık her zaman olacaktır.

bunu ben sardunyalarda ve güllerde tecrübe ediyorum. sık dallı budanmamış iyi bakımı olmayan bitkilerin çiçekleri de daha küçük oluyor. bunu sen de gözlemleyebilirsin. (gerçi burada şöyle bir çelişki de var güller budanırsa çiçek sayısı azalırken boyutlar büyüyor. 5 çiçek veriyor ama kocaman oluyorlar. budamazsan 30 tane küçük çiçeğin oluyor. Yani doğanın farklı bir adaptasyonu daha tecellli ediyor.)

örneğin yaprağı 10 da bir oranında küçültebilirken çiçekler ve meyveler 10 da 7 gibi bir oranla küçültülebilir. Bu oran ağaçtaki dallanma arttıkça belki biraz daha küçülebilir.

Ali Hocam izniniz olmadan buraya yazdım.Lakin Tanusun beklemesine gönlüm razı olmadı.lütfen yanlışım olduysa düzeltin.


Düzenleyen malina : 12-10-2006 saat 15:34 Neden: paragraf
gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön