View Single Post
Eski 13-06-2009, 11:05   #1
YeşilSeven
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-01-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 540
Tenekede Tavuk

Biraz zahmetli ve açık havada yapılacak bir organizasyon arkadaşlar. Eğer kalabalık olursa tenekelerin çoğaltılmasında fayda var. Gelelim tarife;

Gerekli Malzemeler:
18 lt kapasiteli teneke
Tavuğun geçirileceği metal düzenek ya da kalın, sert bir sopa.
1 büyük tavuk
Sos için, salça (domates te olabilir), toz kırmızı biber, karabiber, tuz, kekik, kimyon, soğan sarımsak rendesi vb. istediklerinizi ekleyebilirisiniz
3-4 adet soğan
3-4 adet patates
İsteğe göre, biber, domates.

Metal Düzeneğin Hazırlanması:
Önce büyük peynir, zeytin ya da yağ koyulan tenekelerden temin edilir. Üst kapak kısmı tamamen kesilip çıkartılır. Tavuğun konulacağı düzenek için metal bir boru, tenekenin içine girebilecek dairesel bir metal üzerine kaynak yapılır. Böylece üstte dik bir şekilde boru üzerine tavuk oturtulur. Metal borunun boyunun tenekeden fazla olmamasına dikkat ediniz. Metal bulamazsanız sert bir sopa da işinizi görür.

Tavuğun Hazırlanması:
İster hafif sulandırılmış salça ile isterseniz kıpkırmızı bir domates ile tavuğumuzun içi dışı bir güzel sıvanır. Hem içine hem dışına tuz, kırmızı biber ve karabiber serpilir. İçine ise isteğe göre soğan, sarımsak rendesi kimyon ve kekik de ilave edilir. Bu sos 2-3 saat önceden yapılırsa daha güzel olur ancak tuzu pişirmeden önce ilave ediniz.

Büyük tavuğun içinin pişmeyeceğini düşünerek sakın üstünü bıçakla çizmeyiniz, bu çizikler tavuğun suyunun pişerken akıp gitmesi ve kupkuru bir halde lezzetsiz kalması demektir. Hazırlanan tavuğu baş kısmı üstte olacak şekilde geçiriniz. Alttaki metalin üzerine de soğan, patates gibi garnitürler dizilir. Soğanlar bütün halde konurken, patateslerin üzerine portakal soyar gibi çizik atmak, pişen tavuktan akan yağı emerek tatlanması için idealdir.

Domates biber de koyabilirsiniz ancak biberler bazen pişirme süresinden dolayı yanabiliyor. Tenekeyi düzeneğin üzerine kapatıp, etrafını toprak ya da çamurla güzelce kapatıyoruz. Üstüne da ağır bir taş konur.

Name:  CIMG3279.jpg
Views: 84356
Size:  57.3 KB

Name:  CIMG3281.jpg
Views: 80404
Size:  60.0 KB

Pişirme:
Tenekenin etrafına çalı/çırpı tabir ettiğimiz kuru dallardan ateş yakılır ancak bu ateşi resimdeki gibi biraz daha kalın dallarla devam ettirmek gerekir. Ateş ne çok harlı ne de cılız olmalıdır. Ara ara dallardan ilave ederek dört tarafın dengeli yanması sağlanmalıdır. 1,5-2 kg büyüklüğündeki bir tavuk için pişirmesi süresi 30-35 dk kadardır. 30-35 dk sonra alevlerin geçip resimdeki gibi közler oluşana kadar bir 10 dk kadar daha beklenir. Tavuk daha küçük ise bu süre kademeli olarak kısaltılabilir. Daha sonra tenekenin üzerindeki taş alınarak teneke kaldırılır. Manzaranın keyfi artık sizindir. İster pirinç pilavı ister sebzeli bulgur pilavı ile servis ediniz.

Bunun bir de tepsili düzeneği var ki o tepsi içine hazırlanan iç pilav konularak tavuk üstünde pişerken yağlar da pilava akıyor. Neyse fazla uzatmayalım, afiyet olsun.

Name:  CIMG3283.jpg
Views: 125748
Size:  69.0 KB

Name:  CIMG3284.jpg
Views: 72411
Size:  70.2 KB

Name:  CIMG3285.jpg
Views: 99092
Size:  66.4 KB

Bir ara Varilde Kuzu'yu anlatırım nasipse


Düzenleyen YeşilSeven : 20-01-2014 saat 06:57
YeşilSeven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön