View Single Post
Eski 10-10-2006, 11:24   #27
saka
Ağaç Dostu
 
saka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 378
Rica ederim, yazdıklarımızdan fayda çıkacak olması beni de ziyadesiyle memnun eder. Fotoğrafları göndermeniz harika olmuş, bu sayede buradan bakıldığında da puzzle tamamlanmış oldu. Bu zamanla boyutları büyüyebilecek yemek masası büyüklüğünde ki alan için daha önce önerdiğim
lamba teknolojisini bir kenara bırakalım. Bunun yerine Erkan Bey'in de belirttiği HQI veya HCI (seramik olanlar) Metal Halide lamba daha faydalı olacaktır.

Ben daha önceki mesajlarınızdan, neredeyse abajur kadar yer kaplayan tek bir bonsai için sentetik aydınlatma arayışınız olduğunu hayal etmiştim.. Sanki, masa lambası altında duracak bir bitki gibi kafamda canlanmıştı. Aydınlatma yüzey alanı arttıkça ve yukarıdaki fotoğrafları görünce metal halideler haliyle öne çıkmakta. Bu durumda gelinen noktayı birlikte yeniden değerlendirecek olursak;

Öncelikle, aklınıza gelen aşırı sıcaklıktan ötürü bitkilerin zarar görüp-görmeyeceği konusundaki şüpheci yaklaşımınızda haklı olduğunuzu bilmenizi isterim. Ancak, bu durumun rahatlıkla üstesinden gelebileceğini göreceksiniz. Ben evde çalışma odamda 2 x150 ve 2 x 70 olmak üzere toplamda 440watt Metal Halide bulunduruyorum. Bunlara ilave T5 flüoresanları saymıyorum ve kaldı ki, sizinki kadar iyi havalanabilecek bir yerde değil, tam kapalı durumda çalıştıkları için bazılarına ısıyı armatür dışına nakletmesi için fanda gerekiyor.

Flüoresandan, MH’ye geçmekle aslında bu durum sizin açınızdan bir avantaja da dönüşecek, şöyleki armatürü tavana asabileceksiniz ve ayak altınızdan bu aydınlatma kabloları vs kalkmış olacak. Watajı ile alakalı olarak lambayı bitkilerden belli bir uzaklığa koymak gerekiyor.
Sizin durumunuzda tek bir 150Watt’lık Metal Halide kayda değer bir etki yaratacaktır, ve tahminimce bu yeterli de gelecektir. Masanın yüksekliğinide hesaba katıp, bitkileri yerden 1metre yukarıda kabul etsek, ve lambayı da tavana astığımızı düşünsek sonuçta arada 1 metrelik bir mesafe kalacaktır ki, bu hem sizin bitkileri pişirme endişenizi rahatlıkla bertaraf eder, hemde aslında bence daha da dekoratik olur. Kullanacağınız armatür de ışığın ortama nasıl saçılacağını etkiler, ancak genellikle yaygın bulunabilen armatürler 1 metre uzaktan tabanda 3 metre kare çaplı bir alanı aydınlatır ki bu da sizin için yeterlidir.

Metal Halide lambaların pabuçlarının (duy kısmı) çift olanını almanızı tavsiye ederim.
RX7s soketli diye belirtirseniz, lambacılar veya elektrikçiler anlar. Elbette, armatürü de bu sokete göre seçeceksiniz. Bence çok pahalı bir armatürle başlamayın. 15-20YTL’ye gayet iş görür armatür bulabilirsiniz. Bunlar genellikle dış mekan armatürleridir ve çok kolay temin edilebilir. Önce bundan bir tane alın deneyin.. Eğer dekoratif kaygılar varsa, asıl armatür seçimi tercihinizi öteleyin ve zamana bırakın. Balast olarak, Tridonic marka (sadece balast üretirler) öneririm veya hangi lambayı tercih etmişseniz o lamba üreticisinin balastını tercih edin. E-Balast, lambanın verimini ve ömürünü çok fazla etkiler, aslında lambanın başarısı balast ile bir arada ortaya çıkar (%15’e varan toplam verim kazanımları sözkonusu olabilir).
Bunu da elektriğin çok pahalı olduğu bir ülkede yaşadığımızı düşünürseniz, baştan elektonik balasta fazla para verirsiniz, ancak zamanla bu para size geri döner gibi düşünebilirsiniz. Ben başkaca sebeplerle de, elektronik balastla kullanmanıza büyük salık veririm.

Son sorularınızla alakalı olarak, evet eğer buradaki önerileri dikkate alırsanız; masayı hiç pencere kenarına kaydırmanıza lüzum kalmayabilecektir. Tek başına sentetik aydınlatma yeterli olabilecektir. (burada bilecektir şeklinde ihtiyat payı bırakmamın sebebi aslında bitkilerin bir genel beklentiler olmakla birlikte aslında ışık konusunda birbirinden farklı talep setleride mevcut olabilmesindendir. Farklı pigmentasyon geliştirmeleri, farklı gövde ve boy atımları olması gibi sebepler bazı bitkiler bu ışık altında coştururken bazılarını da pek hazzetmez duruma getirebilir.. Bunu siz yaşayarak göreceksiniz, kim bilir belki ilerde tecrübelerinizi de biz sizlerden dinleyeceğiz)

150Wattlık metal halide’ye geçince (belki 70 bile olur!) fotoporiyodu 8 saate kadar düşürmeyi de düşünebilirsiniz. Ben respirasyonu da çok önemsediğimden (oksijenli solunum) gereksiz yere uzun süre sentetik aydınlatmanın pek bir ehemmiyeti olamayabileceğini de düşünüyorum. Sentetik aydınlatmada genel uygulama aynen sizin ki gibi, tropik taklitle 10-12 saat şeklindedir. Ancak bunlar kural değil; her durumda kendi bitkilerinizin ihtiyaçlarını onlarla birlikte yaşayan siz, yine onlarla yaşayarak, gözlerinin içine bakarak gözlemleyebilirsiniz.

Lamba, armatür, balast vs. seçerken de aklınıza takılanlar olursa, çekinmeden buradan sorun elden geldiğince birlikte çözüm ararız.

saygılarımla,

saka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön