View Single Post
Eski 09-10-2006, 23:59   #4
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Sayın Kemal bey,

Aynen dediğiniz gibi sudaki besin fazlasını esasen algler yosunlar vs. rakilerimişce kapışılırcasına sudan almaları ile aşırı derecede üreyen algler yosunlar geriye kalan besinsiz kısmende torfdan kaynaklanan asidik su bırakırlar tam da utrilerin istediği bir su ortamını hazırlamış oluyor.

diğer bitkiler besinsizlikten ölürken, ki bu alglerin de aşırı üremelerini önlemekde zira bu hızla algler kendileri de oturdukları dalı kısmende olsa kesmiş oldular, besinsizlikden algler kontrol altına alınırken Utriler yaşama tüm hızları ile devam edecektir.

Normal yaşam alanlarında doğada ultrilerin alglerle olan symbiosu mu desem yaşam alanı için rekabetlerini mi desem her ne ise o işde onu gösterir bir örnek resim kitaplarımdan birinden sizin için scan ettim. durumun ne kadar vahim gözükebileceği ancak "normal" olduğunu gözler önüne sermek adına.

Name:  utri4web.jpg
Views: 6661
Size:  38.3 KB

Bu fildişi kıyılarına akan bir ırmağın kenarında yaşıyan Utricularia rigida
Kaynak: Bertholtt Porembski at.al Karnivoren adlı kitabından s.141
utriler ihtiyaçlarını minik plankton böcek larvalarından karşılamakda suda ölmüş çürümüş bir canlı VFT'ye kuru balık yemi vermiş olmak gibi bir şey hatda sudaki azotun phophorun çürüme prosesleri sonucu tekrardan artması alglerin olaya yeniden hakim olmaları demek olur.

Utrilerin kapanları vakumlanmış bir torbacık gibi düşünün bunun tetiğine dokandığınız an silah gibi patlamakda ancak bu bir ex-plosion değil im-plusion. bu böceği torbanın içine emme olayı o kadar hızlı ki bundan önceleri de yazdığım gibi tüm günümüz yüksek teknolojik kameralarla dahi başarılı bir filim çekimi yapılamamıştır.filmin bir karesinde bakıyorsunuz minik bir böcek utri kapanının tetiğine yaklaşmış diğer bir karede larvacık torbada hapis. Yazmak istediğim bu ki aquaryumlarda utrileri beslemek belki en iyisi henüz yeni yumurtadan çıkmış canlı artemia salinalarla olacaktır.

Name:  4web.jpg
Views: 6738
Size:  19.7 KB

Resmin kaynağı: Peter D'Amato'nun The Savage Garden kitabından 1.Basım (1998) s.221

Bu da bahsi geçen implosion gibi bir içe patlama misali böceğin, canlının kapana emercesine çekilmesi. kapanlar kapalı bir halde oluşurlar içlerinde ne su nede hava bulunur orda hücrelerini gerek bir doğa harikası vakuumlu bir bölme açar kendine

Name:  utrikap4web.jpg
Views: 7350
Size:  30.7 KB

yine Bertholt'un kitabından alınmış bir utricularia' torba kapanının mikroskopik kesiti.
A= sarkıklar
B=kapan tetikleri
D=sindirim bezleri
K=kapanın açılır kısmı
W=su ile avın kapana girmesi ile çıkışı kapatan kapakçık
P=karesel döşenmiş epitel hücreler.

Dolayısı ile Ultri.kapanlarını gıdıklıyan olmazsa kapanlar da çalışmaz. bu sayede alglerin sudaki phophat nitrat gibi bir dizi çözünmüş anionlara ihitiyacı varken ultriler bu alanda üstünlük sağlıyacaktır.

Ancak yinelemekde fayda var bu bir rekabet oyunu doğal denge. bunu Aquaryumlarda daha temiz görünümlü ve rahatsız edici alglerin bu derece üremelerini istemiyor isek bu bizim sorunumuz...

Umarım bu açıklamalarım forumu fazlaca sıkmamıştır.


Düzenleyen malina : 10-10-2006 saat 22:47 Neden: paragraf
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön