View Single Post
Eski 09-10-2006, 22:54   #2
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Utricularia

Sayın Saka,

Sizin de bildiğiniz gibi Utriculiaria'ları üç ana guruba ayırıyoruz;
sucul, karasal ve epiphyt olanlar.

Bu ayrımda sucul ve karasal ayrımı çok belirgin değil. Esasen epiphyt Utri.ler hariç karasal olarak tanımlıyabileceklerimiz de emers sucul yaşıyabilmekteler. Kaldı ki Utricularia graminifolia da karasal gurubunda sayılmakda.

Bu da adeta sizin bazı emers aquaryum bitkilerini de submers kullanabilmeniz gibi tabii bitkinin de senede en az bir kaç ay emers geçirmesi gelişimindeki sağlık açısından olan önemi bilinmektedir. ancak torflu bir kıyı kısmı olan paludaryumlarda görüntü enfes. tabii burdaki sorun suyun rengi olabilir. (Torf'dan dolayı)

Yaşadıkları su bakımından Aldrovanda kadar seçici olmadığını biliyorum ancak yine de suda aşırı bir azot miktarı Utri.ye iyi gelmiyeceğini var sayıyorum. Azotun her türlü moleküler bağlantı şekli, ister nitrat ister amonyak nitrit zaten malum. gelişiminde frenleyici etkiler yapacaktır.

CP'ler genel olarak zaten azot özeliklede phosphor ihtiyaçlarını sadece avladıkları canlılardan karşılayacak şekilde yapıları olduğundan. sudaki azot içeren organik ve anorganik türler Utriler için zararlı.

Korkarım aşırı bir balık yükü konamıyacaktır bu akvaryuma. veya hızlıca azot emecek bitkiler bu akvaryuma eklemek gerekecek. Aksi halde ortalığı yosunlar kaplıyacak ve bu o güzelim Utri.leri tül gibi kaplıyacaktır.

Gerçi Sucul submers Utriler yaban hayatda yosunlarla tül gibi kaplansa dahi bu kimseleri rahatsız etmiyen bir denge içinde yaşamlarını yürütmekde hatda Utriler yosun tülünü yırtıp çiçeklerini su yüzüne kaldırıp inflorence girecek gücü de bulurlar kendilerinde.

Akvaryumda bunun çözümünü bilemiyorum ancak Terraryumda da Sphagnumun kaplı olmıyan torf yüzeyleri yosun ve alglerle kaplanabilmekde bunu frenlemenin yani CP'ler için ölümcül sayabileceğimiz Azot ve hatda phosphor fazlalığını ben şahsen bir kenara adiantum dikerek kontrol altına aldım.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 10-10-2006 saat 01:01 Neden: paragraf, vurgu
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön