View Single Post
Eski 09-10-2006, 20:08   #15
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
GDO ile ilgili değişiklik sorunları çözmüyor. Bu sadece bir taktik

ZMO'ya Tayfun Özkaya'nın mesajı.

"TBMM'de 5 Ekim 2006'da 11. maddesine kadar görüşülebilen Kanun Tasarısı ile ilgili çalışma 10 Ekim 2006 saat 14.00'a ertelendi. İlk 10 maddesi kabul edilen Kanun Tasarısı'ndan "modern biyoteknoloji teknikleri ile üretilmiş tohumlar", CHP ve AKP'li milletvekillerinin oy birliği ile Kanun dışı bırakıldı. Kanun sadece "klasik yöntemlerle üretilen tohumlar" için geçerli olacak.

Bu değişikliğin kamu oyunu "tamam sakıncalar giderildi" dedirtebilmek için yapılan bir taktik olduğunu düşünüyorum. Tohumculuk kanununda ana sorunlar olduğu gibi durmaktadır. Tohumculuk tekellerinin hegomonya kurma kapasitesi olanca ağırlığı ile durmaktadır.

Bu yasa Türkiye'deki çeşitlerimize tohum devlerinin el koymasını kolaylaştırmaktadır. İki yıl sonra köylü çeşitleri yasa dışı oluyor. Kaçak CD mumelesi görecek. Tohum devleri 10 000 yıldır bu coğrafyada köylülerin geliştirdiği tohum çeşitlerimize bir iki genini değiştirerek sahip çıkacaklar. Bu tohumlar toplumundur. Kimse bunlara sahip çıkamaz.

Şirketlerin tohum üretmeleri yasak değil. Buyursunlar kaliteli tohumlar üretsinler. Bu memleketin kalitesiz tohumdan çektiklerini biliyoruz. Örneğin ithal tohumla bulaşan patates kanseri yüzünden artık Niğde'de patates üretemiyoruz.

Anadolu'da 100 çeşit buğday tohumu var. Bu yasa geçerse herhalde onlar düzeyine düşürerek biyoçeşitliliği tahrip edecekler.

Avrupa'dan esinlendiklerini söyleyenlere Avrupa çiftçilerinin var olan durumdan memnun olmadıklarını, örneğin Fransa'da çiftçilerin 25 yıldır tohum ağları kurarak mücadele ettiklerini söyleyebiliriz.

Tohumlar topluma aittir. Kimse mülkiyetine geçiremez.


Selam, sevgi ve saygılarla.
Prof.Dr.Tayfun Özkaya
Ege Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Tarım Ekonomisi Bölümü
Bornova 35100 İzmir
Email: tayfun.ozkaya@ege.edu.tr

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön