View Single Post
Eski 08-06-2009, 11:47   #35
vyssera
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Arkadaşlar, ben özellikle sukulentlere meraklıyım. Kaktüslerle de ilgileniyorum. Bu yarışma bence eldeki saksı çiçeği olarak değerlendirilen sukulentleri ,bir peyzajın içinde kullanma düşüncesini bir çok insana aşılayacaktır. Sukulent düzenlemelerinin de bonsai gibi, biraz zamana ihtiyacı olacaktır. Çünkü yeni hazırlanmış bir kompozisyonun oturması belli bir zaman isteyebiliyor.

Ben şu ana kadar sukulent kusamonolar, ve sukulent saksıda peyzaj çalışmaları yaptım. Bir çoğu diğer bitkilere oranla çok daha başarılı oldu. Bu tasarımlardan da ediniğim tecrübeye göre şunları söylemek isterim;

Yarışmada sadece çiçekleri değerlendiren bir bölüm olmamalı. Çünkü herkesin az bulunan türlere ulaşımı mümkün olmayacaktır. Çok bulunan türlerin ise çiçeklerinin birbirinden farkı olmayacaktır. Bunun yanında, kaktüs ve sukulentlerin, çiçeğinin yanında, kendi estetiği çoğu zamana daha önde gelir. Bana sorarsanız, bunlar kullanılan bitkilerin sağlığı ve genel estetik gibi puanlama kriterleri içinde yer alacak şekilde olmalı ama sadece çiçek için kategori açılmamalıdır.

Tek bitkilerden ziyade tasarımlarla ilgili bir yarışma olmaldır. Böylelikle heryerde bulunan bu bitkilerle kendi ev ve balkonumuzda farklı tasarılar yapmak özendirilmiş olur. Faydalı olur. Sadece kaktüs ve sukulent yetirştirmek de güzel bir hobi olsa da, burada sanatsal bir faaliyet de gerçekleşmiş olur.

Kullanılan saksının da, puanlama da etkili olması mümkün. Kaktüsler ve sukulentlerin bir arada olabileceği kompozisyonlar da tasarlanabilir. Bu yüzden ayrı ayrı kategorize etmek sizce doğru mu?

Bunlar benim düşüncelerim. İnşallah bu yarışma, gelişir, olgunlaşır ve gerçekleşir. Sevgiler.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön