View Single Post
Eski 09-10-2006, 14:34   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Cargill Davası / Verimli Tarım Arazilerimize Yönelik Saldırılara Seyirci Kalmayın!

TEMA VAKFI OLARAK HALKIMIZA SESLENİYORUZ:


Verimli Tarım Arazilerimize Yönelik Saldırılara Seyirci Kalmayın !..


Uluslararası Cargill firması, Bursa ili Orhangazi ilçesinde 212 dekarlık birinci sınıf tarım arazisinde herhangi bir yasal izin almaya gerek duymaksızın mısır işleme tesisi kurmuştur ve işletmektedir.

TEMA Vakfı olarak kamuoyuna üzüntüyle duyurmak isteriz ki: daha önce kamuoyu ile paylaştığımız ve bir örneği Ek’te bulunan yazıdan da anlaşılacağı üzere, Anayasa’nın 44 ve 45’nci maddelerinde “Devlete ülke topraklarının korunması” görevi verilmesine rağmen, Devleti yönetmek için seçilenlerden oluşan Hükümet ve onun atadığı üst düzey yöneticiler, bu görevin gereğini yapmak yerine, adetaverimli tarım arazilerinin talanına hukuksal kılıf hazırlama ödevini yüklenmiştir.

Şu günlerde basında yer alan haberlerden anlaşıldığı üzere bu hukuksal kılıf hazırlama çalışmalarına ne yazık ki devam edilmektedir. Bu haberler göre Başbakan ABD ziyaretinde Cargill yetkilileri ile görüşmüş ve firmanın ülkemizdeki yatırımlarına ilişkin sorunlarının çözüleceği vaadinde bulunmuştur.

Bu haberlerin gerçeği yansıtmadığı yönündeki “iyimser” beklentimiz, Başbakan’ın ABD’den verdiği emirle Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali COŞKUN, Çevre ve Orman Bakanı Osman PEPE, Başbakanlık Müsteşarı Ömer DİNÇER ve ilgili bürokratların duruma ilişkin hukuki sorunun çözümü için haftasonunda Başbakanlıkta toplantı yaptığı haberleri ile boşa çıkmıştır.

Anayasanın 6’ncı maddesinde dile getirilen “Egemenlik kayıtsız şartsız Milletindir. Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır.” temel ilkesine rağmen, Hükümetin yabancı bir kuruluşun yararı için ve o kuruluşla birlikte hukuk dışı çözüm arama çabası, kanımızca açık bir ANAYASA İHLALİ girişimidir. ULUSAL EGEMENLİK İLKESİ bakımından da kanımızca ürkütücü ve ibret vericidir.

TEMA Vakfı olarak, “Bu ülkenin fabrikaya da ihtiyacı var” türünden çarpıtmalarla, verim yeteneği düşük niteliksiz geniş araziler dururken, esasen ülkemizde son derece sınırlı olan verimli tarım arazilerine yönelik saldırılarda bulunulmasına seyirci kalmayacağız. Öncelikle Hükümeti yasaları uygulayarak asıl görevini yapmaya, duyarlı halkımızı da 290 bini aşkın gönüllümüz ile birlikte tepki göstermeye çağırıyoruz.

Toprak Yoksa Hayat Yok...El Koyun!..
TEMA VAKFI

EK-1 : Başbakanlığın Yazısının


Bilgi Notu:

TEMA Vakfı, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Bursa Barosu ve 12 Mayıs 2006 tarihinde İstanbul’da düzenlediği basın toplantısı ile EK-1’de yer alan evrak ile Cargill firmasına yönelik hukuksal kılıf hazırlama çalışmalarının belgesini kamuoyuna açıklamıştır. Cargill firması ile ilgili yaşanan süreç aşağıdaki gibidir:

  • Cargill firması Bursa Orhangazi ilçesinde 212 dekarlık birinci sınıf tarım arazisinde her hangi bir yasal izin almadan mısır işleme tesisi kurmuş ve işletmektedir.
  • Bu yatırımın ülkenin kısıtlı tarım arazilerinin amaç dışı talanının önlenmesi ve hukuka aykırı olduğu gerekçeleriyle Bursa Barosu, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve sivil toplum örgütleri dava açılmıştır.
  • Cargill Firmasının yatırımına olanak sağlayan İznik Gölü Çevre Düzeni Planı Danıştay 6. Dairesinin 26.11.2002 tarih ve E:2002/4839.K:2002/5652 kararıyla iptal edilmiş ve bu karar İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca onaylanmıştır. Plan yargı tarafından iptal edildiğinden, Cargill Firması yatırımının hukuksal dayanağı da ortadan kalkmıştır.
  • Danıştay’ın KESİNLEŞMİŞ İPTAL KARARINA rağmen, söz konusu yatırıma hukuksallık kazandırmak amacıyla; 4737 sayılı Özel Endüstri Bölgeleri Kanununda 22.6.2004 tarihli ve 5195 sayılı Kanunla gerçekleştirilen değişiklikle Cargill firmasının yatırım yaptığı arazi Bakanlar Kurulunun 5.7.2005 tarih ve 2005/8944 sayılı kararıyla “Özel Endüstri Bölgesi” ilan edilmiştir.
  • Bu karar üzerine açılan yeni davada; “hukuka aykırılığı belirlenmiş imar planlarının geçerli sayılması yolunda yargı kararlarını etkisiz kılacak yasal düzenlemelerin de yapılamayacağı” gibi gerekçelerle, Danıştay 10. Dairesi tarafından 8.2.2006 tarihinde Cargill Firmasının yatırım yapmasına olanak sağlayan Bakanlar Kurulu Kararının yürütülmesinin durdurulması kararı verilmiştir.
  • Son olarak; Bursa ili Orhangazi İlçesi Gemiç Köyü Karapınar mevkiinde, Cargill Tarım ve Gıda San.Tic.AŞ’ne ait Mısır işleme tesisinin bulunduğu alanın, Bakanlar Kurulu kararı ile Özel Endüstri bölgesi olarak ilan edilmesine ilişkin, 2005/8944 sayılı bakanlar kurulu kararının iptali yönündeki Danıştay kararlarına istinaden, il Çevre ve Orman Müdürlüğünün 13-09-2006 tarih ve ÇED-399 sayılı yazısı ve 13.09.2006 tarihli valilik oluru ile tesisin faaliyet göstermesine yasal olarak imkan bulunmadığından faaliyeti durdurma yönünde karar alındığı ve bu kararın 11.10.2006 tarihinde kurulacak komisyon nezaretinde aynı gün saat 10.00’da kapatılacağı bilgisi alınmıştır. (Kararın uygulanıp uygulanmayacağı sözkonusu tarih sonrasında görülecektir.)

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön