View Single Post
Eski 08-10-2006, 18:07   #13
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Alıntı:
Yer fıstığının kalbinin attığı Osmaniye’de Başpınar Fıstıkçılık’ı ziyaret ederek incelemelerde bulunan Türkiye’nin ilk özel sektör tohumculuk firmalarından Polen Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Alev Kutay, geçmişten gelen yanlış uygulamalar yüzünden yer fıstığı üretiminin yarı yarıya düştüğünü söyledi. 20 yıldır aynı yöntemlerle çiftçilerin ABD’den ithal edilen fıstıkların kullanıldığını belirten Kutay bunu akraba evliliği yapmaya benzetti.

Kutay, “Nasıl ki akraba evliliklerinde çocuklarda genetik bozukluklar oluyorsa benzer durum yer fıstığı içinde geçerlidir. Çiftçi yıllardır ilk ithal edilen fıstığı kullanarak üretim yaptı. Ekilen fıstıklardan biderlik (tohumluk) olarak ayrıldı. Bu yıllarca böyle devam ederek günümüze geldi. Bu durum ise fıstığın yozlaşmasına ve bozulmasına neden oldu” dedi.

Türkiye’de yer fıstığı bitkisinin ihmal edildiğini, tohum ıslahı çalışmalarının yapılmadığını ve bu yüzden üretimin düşmesi nedeniyle maliyetlerin arttığını ifade den Kutay, çiftçilerin sertifikalı tohumları kullanarak sıkıntılarını aşabileceklerini dile getirdi.

Üretimin tohumdan başladığının altını çizen Alev Kutay şunları söyledi: “1980’lere kadar tohuma önem verilmedi. Bu tarihten sonra tohumculuk özel sektörler tarafından yapılmaya başlandı. Mısır, ayçiçeği, baklagiller ve birçok üründe üretim yaşanırken yer fıstığı ihmal edildi. Yer fıstığı tohumu tek tip olarak ekildi. Tohumların benzeri kullanıldı. Bu da yıllar geçtikçe fıstığı yozlaştırdı ve üretimin düşmesine neden oldu. Şu anda fıstık üretimi 90 bin ton civarında. Eğer fıstıkta tohum ıslahı yapılmış olsaydı bu üretimin şu anda 2 katına çıkmış olması lazımdı.”
Kaynak

Ben mi yanlış anlıyorum yoksa Alev Kutay'ın dedikleri çelişiyor mu?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön