Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 08-10-2006, 12:17   #26
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
paragraf

Kemal bey,

Hollanda'dan öğrenebileceğimiz o kadar çok şey var ki bitki konusunda. Adamlar ışık, ısı ,torpak ısısı, gübre, fitohormon vs gibi olayları hem öylesine bir otomatize etmişler ki, bitkiler bir senede iki seneyi birden yaşıyorlar. Amatör kullanım için Grolux veya flora, ki her ikiside kardeş kuruluş olan iki şirketin tescilli markaları (vede korkarım aynı lambaya sadece değişik adlar koymaktalar), yeterli gelmektedir.

Ancak groluxlar her sene değiştirmek şart, zira ışık spektrumu gözle görünür bir sapma göstermese de bitkilerin kullanabilecekleri dalga boylarında ciddi azalmalar olmakta.

Pencere arkası konusu herzaman bir kompromisdir aslında. Burda akıllara vereceğim en iyi örnek, insanların cam arkasında güneşlenerek bronzlaşamıyacakları gerçeği, D vitamini eksikliğiniz dolayısıyla da hanım arkadaşlarımızda bir dizi faktörle bir dönemden sonra baş gösteren osteoporoz ki..... yine konudan saptım özür.

Yani normal pencere camı IR ışını ve de UV ışını bölgelerinde ciddi sınırlamalar getirir. IR çök önemli olmamakla belki UV konusunda bazı Orch.ve CP.cilerin günde bir kaç saat ek siyah ışık dediğimiz morötesi ışık spektrumunu da bitkilerine ışımasını sağlamaktalar.

Bazılarınızın aklında oluşabilecek sorulara bir ek cevap, bu ampulların özelikle HQI ve diğer UV IR ışığının geçirmesi istendiği lambalarda, özel Quarzdan mamul oldukça pahallı camlar kullanılır.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 08-10-2006 saat 17:21
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön