Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 08-10-2006, 11:56   #25
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Mine hanım kuzey penceresi denince akla hemen cymbidium türleri gelir .

Yalnız İzmir'in 21 hazirandeki halini bilmem ancak istanbulda güneşin uzun kaldığı günlerde kuzey penceresi da sabah ve akşam saatlerinde güneş alabilmektedir. Pencereniz tamda pusula doğrultusunda kuzeyde olmadığını da var sayarsak cattleyalar hariç hepsi mümkün hatda ideal zira yaz aylarında öğlen güneşi alamıyacağından yanma tehlikesi olmıyacağı gibi tüm bir yıl en doğal ışığı alıcaktır.

Başlarda bahsi geçen cymbidium bu forumda da anlatığım gibi oldukça yer kaplıyan bir tür buna sanırım halk arasında dal-orkide de deniyor. Cymbidiumun hacmi size sorun olmıyacak ise hem kışları daha serin isteyen hatda çiçeklenmesi için de gerekli ısıları kuzey pencerelerinde yakalamak mümkün bir an yine İzmir'den bahsetiğimizi unutum ki dediğim gibi cattleya hariç hemen hemen tümü.

Benim önerim şimdilerde de çok kolay piyasada bulunabilecek phalaenopsisi deneyin ancak dediğim gibi çökertmeye dikkat... tek sorunu bu gerisi, hele hele sizin gibi bir botanikde uzman ve deneyimli biri için çok kolay bakımı.

Bir aralar Koçtaşda 19-20 YTL ye Dendrobium nobile hybridleri de satılıyordu bunu da tavsiye ederim. saksı konusunda ise saksıları küçük sanıp büyütmeye kalkışmayın nasıl ki incir ağacının meyve vermesi için dikimde köklerinin adeta taşlarla sıkıştırılması gerçeği var orkidelerde de rizomu saksıdan taşmadan büyütmeyin. Kökler saksıdan dışarı çıksın bunlar hatda hava alıp photosentez de yaparlar zaten yeşil uçlarından bunu kolayca anlamak mümkün. Saksı değişiminin müteakibi bitkinin kendini toplaması çiçeğe durması bir 6 ayınızı hatda bir seneyi bulabileceğinden. ilkbaharda az büyük bir saksıya dikkatlıce değişimi yapılabilir.

Kuzeydeki pencerenizin altında umarım kalorifer peteği vardır böyle ise bir geniş dikdörtken kaba pomza taşı perlit veya hydrokültür granülleri koyup bunu da su ile doldururur iseniz bunun üzerine bir ızgarada saksılarınız konuşlandırmanız hem bitkinin istediği nemi sağlıyacaktır hemde saksının dolayısı ile bitki köklerinin devamlı ıslak kalmasını önleyecektir.

Gelelim bir kezden çok çiçeklenme konusuna, bu ancak ya vanda **** bazı cattleya türleri ile mümkün vede kısmen phytohormon kimyası veyahut bir dizi sizinde bildiğiniz ışıkla şaşırtma v.s. gibi tekniklerle...

ancak şunu da göz ardı etmiyelim ki tüm orkidelerin veya ( şu anda bahsi geçenler en azından) uygun şartlarda 6 ila 8 hafta çiçeklerini açtılarımı yapay çiçek misali cap canlı kalır. Ancak phalaenopsisin çiçeğini açar açmaz döllendirme yapmazsanız tabi zira döllenir dölenmez çiçeğin solup kurumasını izlmeke mümkün en geç 24 saatde ölür ancak phalaenopsisi bundan önceleri anlatığım yerlerden kesilir ise tekrar tekrar benim bir kışlık rekorum (4 kez) açtırmak mümkün ancak yazın ciddi bir dinlenmeye alıp vegetasyone girdiği anda dikkatlice gübrelemek şartı ile zira bitki tahmin edebileceğiniz gibi bitap düşmekde ve de bir dahaki sene açtığı çiçeklerin sayısında azalma ve çaplarında küçülme gözlemlenir.

Çiçekleri insan eli değmeden vede bizim burdaki böceklerin de döllendirebilecekleri tarzda çiçekleri yok adeta her yabani orkideyi döllendiren bir böcek arı vs. türü mevcut ki çiçeklerinin şekilleri de bu arıların dişilerini andırır olmasının baş sebeplerindendir.... neyse bu konu hem zevkli hem derin belki başka bir yazımda...

eh ne diyelim artık had size de kolay gelsin.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 08-10-2006 saat 12:43 Neden: paragraf, vurgu
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön