Konu: Teleskop
View Single Post
Eski 31-05-2009, 14:50   #28
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Gözler uzaya!

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi osmann Mesajı Göster
Şimdi kafam karıştı, daha önce yıldızların dürbünle izlenebildiğini hiç duymamıştım.Bu konuya iyice merak saldım.Daha önce kuş gözlemleri için babamın dürbününden yararlandığım olmuştu ama yıldızları gözlemeyi hiç düşünmemiştim.Fiyatlar da o kadar uçuk değil aslında. Amatörler için çok uygun fiyatlara teleskop ve dürbünler var.Ama benim merak ettiğim konu şu;hangi marka, hangi özellik? Gözlerim çok kıymetli(herkesinki gibi) o yüzden bilinçsiz malzeme ile sağlığımdan olmak istemiyorum.Bu konuda yardım istemiştim.
Karışmasın. Yıldızları izlemek için ihtiyacınız olan şey bir sürü cihaz, teleskop vs. den önce gözleriniz ve aklınızdır. Hele bilgisayar varken zaten çok fazla malzemeye şu an da sahipsiniz.

Teleskopları küçümsemiyorum, eşsiz bir deneyim sunarlar. Ancak başlangıç noktasındaysanız, sadece başınızı kaldırıp, kutup yıldızını bulun, başka önemli yıldızları bulmayı deneyin.

Dürbün de başlangıç için teleskoptan daha iyi bir araçtır. Gözle baktığınızda 45 derecenin üzerinde bir açı ile gökyüzüne bakarsınız. Dürbünde baktığınızda bakılan açı ve alan azalır, büyültme artar ve daha önce görmediğiniz ayrıntıları görürsünüz (özellikle ay'a bakmanızı öneririm).

Teleskop daha dar bir açıda (birkaç derece) daha da yüksek büyültme ile bize yardımcı olur. Bunları basamak basamak düşünün.

Optik cihazlarla baktığınızda onlardan gelen ışıklar gözünüze ve oradan beyninize ışıldar ki bunu kimse küçümseyemez. Ekrandan veya kitapların pigmentlerinden yansıyan ile bunu bir tutmamanız için bir kerecik bile 'bakmanız' yeter diyorum.

Anladığım kadarıyla daha yıldızların isimlendirilmesi, kadirleri, azimut, zenit vs. konusunda da eksikleriniz var. Atla deve meseleler değiller, önce onları okuyup öğrenin, sonra babanızın dürbününü alıp, ay'a bakın.

İlginiz artıyorsa devam eder, teleskop da bulur/alır bakarsınız. Bunları yapmazdan önce koşa koşa gidip teleskop alırsanız, kullanım ve yönlendirmede bile nereye, nasıl bakacağınızda bile sıkıntı yaşar, hayal kırıklığı ile süklüm püklüm olursunuz ki, 'çok muhabbet tez ayrılık' getirebilir.

Astronomi, birçok bilimin anasıdır. Göğe baktıkça kafamızın içindeki kıvrım kıvrım olmuş zavallı beynimiz açılır, özgürleşir ve daha geniş düşünürüz. Bu gözlemleri dalgacı, alaycı insanlarla değil de bizim gibi düşünenlerle yaparsanız, duygularınızın bile 'eşit kaplar kanunu' uyarınca eşitlendiğine şahit olabilirsiniz.

Denemeye değmez mi?

Gözlerimız kıymetli tabii ama astroniminin tek tehlikeli yanı güneşe dürbün ya da teleskop ile bakmaktır. Onun ötesinde kalitesiz cihazlara bile ne kadar bakacaksınız ki gözlerinizi bozacak. Optik konusunda çok çok fazla da marka yok aslında, orta karar bir başlangıç yapmak iyidir.

Optikte fiyatlar aritmetik değil geometrik (katlanarak) artar, o nedenle ilk başta abartmayın, merdivenleri teker teker çıkın ki, terslik durumunda yere çakılmayasınız!


gece
'haydi şimdi bütün gözler uzaya' diyen forum üyesi!

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön