View Single Post
Eski 06-10-2006, 13:19   #6
Oğuz Sağlam
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Estağfurullah Kemal Hocam,
Bu değerli bilgi mesajında "bir tutam görüntümüz olsun da nemalanalım" diye paylaştım fotoğrafları.
Netice itibarı ile sucul bitki meraklılarının "kolay bitki kategorisi"nde gördükleri bu sucul bitki nazlı - tuzlu olmayan cefakar bir bitki.

Türkiye'de "su bahçesi kategorisi"ndeki akvaryumların yaygınlaşması son bir iki yıla denk düşüyor. Bunda sucul bitkilerin özel isteklerine getirilen teknolojik çözümlerin payı çok büyük. Makro element, eser element, küser element, tozar element, vs gibi elementar kolaylıklar, sonra sudaki maddelerin amatör ellerde kolayca tespit edilmesini sağlayan test kitleri (takımları), CO2 aparatları, dozajlaması, pH kontrol üniteleri, özel zemin malzemeleri, çellatlı demir, vs de vs. Dolayısı ile 2 yıl öncesinde yalnız fotoğraflarda görülebilen nadir/nadide sucul tropikal bitkiler, pazar oluştuktan sonra hızla ithal edilerek meraklıların ellerine dağıldı. Bu fırsatlar konusunda bugün gelinen nokta gerçekten 2-3 yıl önce hayal edilemeyecek seviyede.

Bu safsatalara neden dokunduğuma gelince "Limon" Hanım eskilerin ilk göz ağrılarındandır. Limon, tütün, zeytin ve çınar dediğimiz Hygrophila türlerinin hepsi eski dosttur. O zamanlar latince kullanmak yaygın olmadığı için bunların böyle Türkçe tabirleri var. Şimdiki bitkilerin hangisinde böyle bir kulakta kalıcı lakabı var ki . Eski dostlar kısıtlı koşullarda, özel aydınlatmalarımız yokken, elementar çözümleri bilmezken, CO2 tüpleri akvaryumların yanında durmazken bile hayata asılarak bizi mutlandırırdı. Gerçekten kolay bitkiler. Ama kolaylıkları onların değerini gönüllerde düşürmemeli yükseltmeli.

Limonlar gerçekten özeldir...

Böyle özel bir güzeli ele aldığınız için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Saygılar,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön