Konu: Teleskop
View Single Post
Eski 30-05-2009, 00:38   #21
zenfree
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Yapay ışıklandırmanın neden olduğu gök parlaklığı yüzünden yıldızları gözlemek giderek daha zor olmaktadır. Fakat parlak gökyüzünü farkeden yalnız gökbilimciler değildir. Bir çok insan yıldızlı gökyüzünü ancak şehirlerden uzaklaşında görebilirler. Kötü ışıklandırma enerjinin boşa gitmesi demektir, göz kamaşması nedeniyle de güvenliğimiz için tehdit ve gece hayvanları için tehlike oluşturmaktadır.

Projenin Amacı

Projenin amacı, çıplak gözle ve birkaç dakikalık basit astronomi gözlemleri ile, bugünün gece gökyüzünün gözlenebilirlik koşullarını belirlemektir. Ne kadar çok yerde ne kadar çok gözlem yapılırsa bu deney o kadar başarılı olacaktır: yani sizin katkınıza gereksinim var! Gözlem verileri Verein Kuffner-Sternwarte ve Thüringer Landessternwarte Tautenburg tarafından toplanacak ve analiz edilecektir.

YARDIM ETME VE KATILIM!

Kuzey yarım küredeki gözlemciler: :
Bu nedey için iki takım yıldızı seçtik. Gece gökyüzünde ikisini de bulmak kolaydır. Yaklaşık 30 derecenin kuzeyindeki( Türkiye, İspanya, Arizona) gözlemler için Küçük Ayı (Ursa Minor) özellikle uygun konumdadır, çünkü yıl boyunca tüm gece görülebilir.

Kış aylarında gece gökyüzünün görülebilirlik koşullarını belirlemede çok kolay ikinci bir takımyıldızı Avcı(Orion) dır.Çok belirgin kemer yıldızları nedeniyle Avcı'nın gökyüzündeki yeri kolayca bulunabilir. Sonuçta gözlemciler bu takım yıldızları arasında seçim yapabilirler ve/veya iki takım yıldızından elde edilen sonuçları karşılaştırabilirler.

Kaynak

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön