View Single Post
Eski 06-10-2006, 08:42   #1
Oğuz Sağlam
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Aldrovanda vesiculosa (Hem Sucul - Hem Etçil)

Hem böcekçil olan hem de bir su bitkisi olan “suçarkı” bu farklı özelliklerin üzerinde kesiştiği çok ilgi çekici bir sucul bitki. 5-6 ay önce İSAK Forumları'nda açılan bir başlıkta (Türkiye'nin Karnivor Bitkileri) bahsettiğim bu "sucul güzel" sanırım ki yapısı, doğası ve zorlukları gibi nedenlerle akvaryum ve paludaryum gibi ortamlarda görülmüyor. Ancak bu gibi türlerle özel olarak ilgilenen uzman meraklıların elinde alıştırılarak tanınması güzel olurdu.

Suçarkı bitkisi Aldrovanda, tek tür içerir ve o da Aldrovanda vesiculosa’dır. Bu, bugüne kadar hiç lafı edilmeyen bir tür olmakla birlikte belki de karnivor bitkiler arasında tamamen su altında yaşayan bir türdür. Notlarımda orta ve güney Avrupa’da, Asya’nın doğusunda, Japonya-Hindistan’da ve Avustralya’nın bazı bölgelerinde yetiştiği yazmakta. Demek ki memleketimizde (özellikle Ege ve Akdeniz Bölgelerinde) karşılaşma olasılığı oldukça yüksek bir büyülü bitkidir.


Alıntı: http://www.drosophyllum.com/deutsch/aldrovanda.htm




Alıntı: http://brutalablommor.se/bilder.htm

Eğer saha çalışmalarında, doğa gezilerinde bu periye rastlayan olursa camia adına fotoğraflayıp ortamı ile ilgili bilgilendirmesi, internet taramalarında bilgi veren sitelere rastlayanların da linkleri bu başlık altında paylaşması çok faydalı olacaktır.

Saygılarımla,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön