View Single Post
Eski 29-05-2009, 15:37   #1
drmgunes
Ağaçsever
 
drmgunes's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Isparta
Mesajlar: 38
Pırnal Meşe (Quercus ilex)

15-20 m. boylarında ya da boylu çalı halinde herdem yeşil bir meşedir. Genç bireylerde gri ve düzgün olan kabuk, yaşlanınca levhalar halinde çatlar. Deri gibi sert olan yaprakların değişik biçimleri vardır. Yaprakların alt ve üst yüzleri özellikle alt yüzleri tüylüdür. Boyları 3-7 cm. olan yaprak yumurta ya da mızrak biçiminde, kenarları gelişigüzel dişli, ya da tamdır.

Meyveler çoğu kez 2-3 adeti bir arada bulunur. Kadeh palamudun hemen hemen yarısını içine alır. Meyve bir yılda olgunlaşır.

Odunu ağır ve dayanıklıdır. Kömür yapımında ve yakacak odun olarak kullanılır. Yayılış alanı Batı Akdeniz çevresidir. İspanya, İtalya, Portekiz'de yaygındır. Doğuya doğru yayılışı daralmaktadır. Türkiye'de ancak, Muğla, Kuşadası, Marmaris, Sinop, Samsun, Zonguldak yörelerinde izlenmektedir. Sürekli tahrip ve aşırı yararlanmalarla Pırnal Meşesinin yayılış alanı çok daralmış, ayrıca çalılıklara dönüşmüştür. Düzenli bir işletmecilikte bu alanların ıslah edilmeleri gerekmektedir.

Bu genel bilgilerden sonra ağaçseverlerle kendi tecrübelerimi paylaşmak istedim. Aralık 2008 de bu güzel ağaçları görüp, bol palamutlarınıda toplayınca ve tüm palamutlarında sağlıklı olduğunu görünce ilgim dahada arttı. Tüm palamutlarım filizlendi. 6 kök pırnal meşenin başında ve yerde o kadar çok palamut vardı ki bir küçük meşe ormanı kurabilirsiniz. Bu herdem yeşil ve görkemli ağaçlar bu günlerde yeni açık yeşil renk sürgün ve eski koyu yeşil renk yapraklarıyla, çiçekleriyle mükemmel payzaj oluşturuyorlar. Tohum orjinleri İstanbul Haydarpaşa Numune ve GATA hastanelerinin bahçeleridir. Kendi fotoğraf arşivimi sizlere sunuyorum.

Eklenen Resimler
     
drmgunes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön