View Single Post
Eski 27-05-2009, 12:44   #6
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Sevgili Murats,

Sorsam EC değeri de söyleyemeyeceksin herhalde. Alt yapıyı oluşturmadan bu kadar aceleye ne gerek vardı? Bence topraksız tarımda topraksız tarım gübresi (kiti) kullanmalısın. Bahsettiğin gübrelerin hepsi topraklı tarımda kullanılan takviye gübreler.

Yani toprağın içinde bir miktar elementlerin var olduğu farzediliyor ve ilave olarak o gübreler takviye ediliyor. Halbuki su içerisinde fidenin işine yarayacak hiç bir şey yok. İçme suyunun EC' si 0,6 civarında.

Bitkinin ihtiyacı olan elementlerin tamamını belirli bir formülle ayarlanmış topraksız tarım kiti ile bitkiye vermezsen bacaklardan biri veya bir kaçı eksik kalır ve sen hangisinin eksik olduğunu da bilemezsin.

Senin kullandığın gübrelerin sadece N-P-K oranlarını söylüyorsun. Nerede Ca, Mg, Zn, S, Cu, Fe, B, Mo. Hangi gübre ile sağladın azot-fosfor ve potasyum dışında kalan elementleri ve ne kadar sağladın?

Birde üstüne üstlük bir takım gübreleri eritip suya ilave ettiğini yazıyorsun. Elinde bir formülün varmıydı? Ben şu gübreden şu kadar koyarsam 1,5 litre suyun içinde ppm cinsinden şu elementler var olacaktır diye bir hesap yaptın mı? Yoksa el terazi göz mizan bocamı ettin suyun içine.

Sen en iyisi bir kaç gün ara ver. Kudret Bey' den domates için besin kiti ve kendi imalatı olan EC metreden al. Yeni domates fidesi bulursun veya elindekileri yaşatmaya çalış. İşe başlarken düzgün başlaki sonuç başlangıcından belli olmasın. Neyse tecrübe denilen şey böyle kazanılıyor zaten.

Sana bu kadar şeyi yazdım, aslına bakarsan bu sene bende başarısız bir sezon geçiriyorum. Daha öğrenecek ve yaşanacak çok şey var. Moralini bozma. Kolay gelsin.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön