View Single Post
Eski 04-10-2006, 15:09   #45
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
igne yaprakli agaclarda yapraklari kucultme.

Igne yaprakli agaclarda, igne yapraklari kucultmek, genis yaprakli ve yapraklarini doken agaclardan daha zordur. Sabir ve deneyim isteyen bir calismadir igne yapraklari kucultmek.

Once camlardan basliyayim, camlar uzerinde fazla deneyimim olmasada sizlere arkadaslarimdan, gorduklerimi ogrendiklerimi aktarayim, mutlaka yarari olacaktir.

Japon kara cami[Pinus thunbergii], kizil cam ve diger iki igne yaprakli camlarda yaprak kucultmeyi, ornek vererek soyle anlatayim, onunuzdeki yil agacta yeni cikacak surgunleri, "kandil" durumundan kurtulup[camlarda kandil, yeni cikan surgunlerde, tum igne yapraklarin toplu halde bir birine yapisik gibi, surgunun uzerinde bir zaman durur. Sonra igne yapraklar bir birinden ayrilip acilir, ingilizcede cam surgunlerinin acilmadan onceki durumuna "candle" deniyor o durumdaki surgunlere turkcede ne dendigini bilmiyorum, ben de ingilizcede oldugu gibi, tukcede ne dendigini ogrenene kadar kandil deyimini kullanmayi uygun gordum] tamamen acildiktan sonra. Yaz ortalarina dogru, keskin temiz bir makasla cikan tum surgunleri , dallarin uzerindeki cikis yerlerinden[surgunun dibinden az yukarisi] budayiniz. [dal uzerindde genelde iki ,uc surgun ayni yerden cikar bu surgunlerin bir tanesi diger birlikte oldugu surgunlerden daha hizli buyur.Once yavas buyuyen surgunleri budayin, bir hafta kadar sonra da hizli buyuyen surgunu budayin. bu bir hafta bile yavas buyuyen surgunlerin kesildigi yerler diger hizli buyuyenden once kasildikleri icin yeni cikacak surguncukler hep ayni hizla buyuyeycekler]Surgunleri budadiginiz yerlerden yeni surgunler cikacaktir, bu surgunler budadiklarinizdan hem igne yapraklari daha kucuk hem de surgunler daha kisa olacaktir. Bu yeni cikan surgunlerden hepsini agacinizda birakmayiniz, iki uc tanasini birlikte ciktigi yerde, hangi yone buyltmek isterseniz bir ikisini secip digerlerini , cimcik budama ile[isaret ve bas parmaklarinizla cimcikler gibi surgunu tutup koparmak] agacinizdan aliniz.
Sonbaharda yeni surgunlerin ciktigi dallarin uzerinde kalmis bir iki yilik igne yapraklari cekip agacin uzerinden sokunuz.[yeni surgunlerdeki yapraklari sokup almayiniz] bu islem agacinizin sonbahar ve kista dallarinin daha fazla isik gormesini saglaycagi gibi agaciniz uzun yapraklardan da kurtulmus olacaktir.
Agaciniz birakacaginiz surgunlerle istediginiz sekle geldikten sonra surekli cimcik alimla yeni surgunlerin uclarini alip agacinizi ayni sekilde tutmaya calismalisiniz surgunlerinizin uclarini cimcik alimla budayiniz, makas kullanirsaniz kestiginiz yer kahve rengi olacak ve uzun zaman agacinizin uzerinde oylece kalacak. Igne yapraklari yaridan kesip kisaltmayiniz kestiginiz yerlerden kaverengi kesik uclari hep gorunecek.

Bes igne yaprakli camlarda yaprak kisaltma islemi biraz daha deyisik bir yontemle yapilmaktadir. Bes igne yapraklilada yapraklar iki igne yapraklilardan daha kisadir bu yuzden kimi bonsai yapacaklar bes igne yapraklilari, bonsai yapimina daha uygun buluyor.[Japon beyaz cami, Pinus parviflora]

Bes igne yaprakli camlarda surgunler kandil seklinden kurtulup acilmaya basladiklari zaman tum surgunlerin, ucte biri, cimcik alimla uclari budanir.
Burdaki budama iki igne yapraklilarnin tersi olur once birlikte buyuyen surgunlerden en hizli buyuyenin ucu alinir bir hafta kadar sonra da yavas buyuyen surgunlerun uclari ilk budanan surgunun boyunda budanir. budanan surgunlerin uzerinde bir yil sonra cikacak olan surgunler daha kisa yaprakli surgunler olarak cikacaktir .Sonbaharda eski igne yapraklar, cekilerek agac uzerinden iki yaprakli camlarda oldugu gibi alinir. Ayni sekilde cimcik alimla yeni cikacak surgunlerin ucleri surekli alinarak agacin sekli korunur.

Diger igne yapraklilara daha sonra devam edecegim. Gec oldu saat 11 gece ve yarin erkenden ise gitmem gerekiyor.
Herkese kucuk igne yaprakli bonsailer yaparken basarilar dilerim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön