Konu: kgursan
View Single Post
Eski 25-05-2009, 15:42   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
kgursan

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Lisianthus hakkında bilgi ararken ağaçlar netteki” Lisianthus” başlığına yönlendirildim. Mesajları okuduktan sonra burada bazı bilgilerin yetersiz olduğunu ve bendeki bazı bilgilerin buradaki insanlara faydalı olacağını düşündüm ve ilk olarak “Lisianthus hakkında bazı bilgiler” mesajını yazdım. Bundan sonra da diğer başlıkları incelerken benim ilgili olduğum konu başlıklarında noksan bilgileri tamamlamaya çalıştım.

Burada neler öğrendiniz?

Burada insanların bitki yetiştirmeye ne kadar meraklı olduğunu ve yetiştirdikleri birkaç bitki ile nasıl mutlu olduklarını ve heyecan duyduklarını gördüm. Sürekli bitkiler içinde yaşayan benim gibi birisi için sıradan olan bazı olayların (çimlenme, sürgün verme, çiçek açma vb) amatör ama meraklı arkadaşlar için ne kadar heyecan verici olduğunu keşfettim, öğrendim. Şehirlere hapsolmuş insanların bitki yetiştirmeye ne kadar meraklı olduklarını öğrendim.


Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Bu diğer üyelere sorulması gereken bir soru. Ben bildiklerimi açıklıyor ve paylaşıyorum, ama diğer üyeler ne kadarını alıyor ve öğreniyor bilemem. Bildiğimi düşündüğüm özellikle Süs bitkileri ile bilgilerimi herkesle paylaştığımı sanıyorum.

Sizi tanıyalım

Ben Kamil GÜRSAN adında sıradan bir Ziraat Yüksek Mühendisiyim. 1973 Ankara Ün. Ziraat Fakültesi Bağ-Bahçe Bölümü mezunuyum. 7 yıl kadar Malatya da Meyvecilik Araştırma Enstitüsünde Kiraz, Kayısı konusunda çalıştım. 1981 de Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde SÜS BİTKİLERİ (Özellikle kesme çiçekler, Soğanlı kesme çiçekler) konusunda 2003 yılına kadar çalıştım ve Emekli oldum. 1988 den bu güne kadar da amatör olarak 1500 m2 serada (daha doğrusu örtü altında) kesme çiçek üretimi yapmaktayım.


Çalıştığım süre içinde değişik süs bitkileri projeleri hazırladım, yürüttüm. Seminerler ve bildiriler (Süs bitkileri kongrelerinde ) ile yerli ve yabancı kaynaklardan derlediğim pek çok bilgileri herkesle paylaştım.

Süs Bitkilerinin “Süs-Lüx” olmadığını, ekonomik değeri olan bir Tarım ürünü olduğunu her platformda açıklamaya çalıştım. Ama nafile. Süs bitkilerini ve potansiyelini Tarım Bakanlığı bilmez ve süs bitkisini sadece İthalat/İhracat izin belgelerinden bilir. Türkiye de ne kadar Süs bitkileri (Kesme çiçekler, Saksılı çiçekler ve Dış mekan bitkileri) üretim alanı olduğu bilinmez. Ve hala TÜİK in her ay yayınladığı “Tarımsal Yapı ve İstatistikler” kitapçığında Süs bitkileri yer almaz !

Kısacası sektöre gönül verdim, ama unumu eledim eleğimi astım. Şimdi sıra gençlerde. Son olarak amatör bir üretim biçimi ile oyalanıp duruyorum. Çiçek üreticiliği çok cazip bir iş değil. Kimseye önermiyorum. Ben bulaştım çıkamıyorum. Günümün 12-16 saati bahçede geçiyor. Ayakkabılarım ve paçalarım çamurdan kurtulmaz. Yediğim bir lokma ekmek, akşamdaaan akşama içtiğim 1 duble rakı, 1-2 paket sigara . Hayatım bu. Ama şikayetim yok. Biraz da para kazansam, en azından zarar etmesem daha iyi olacak. Ama dedim ya Türkiye de üreticilik hiç cazip değil.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Yukarıda da açıklamaya çalıştığım gibi bütün günüm bitkilerin arasında geçiyor. Fiilen fazla çalışmasam bile aralarında dolaşmak güzel.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Ağaçlar net de Bağcılık ve Şarap konuları olmadığını gördüm veya bulamadım. Bağ ve şarap Anadolu'da binlerce yıllık bir kültür. Ne yazık ki değerini bilmiyoruz.


Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Temel bilgiler niteliğindeki uzun mesajları da okurlarsa, iyi olur diye düşünüyorum.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Eğer bitkilerim sağlıklı ve sorunsuz büyüyorlarsa keyif verici oluyor. Böcek veya hastalık zararı görülünce ve büyümesi sorunlu ise işte o zaman can sıkıcı oluyor. Doğal olarak Kesme Çiçek türleri ile ilgiliyim.


Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Bir kış günü Aylardan Şubat, Kar yağmış ve hava açılmış. Yani DON olayı olacak. Biz büyük kömür sobaları kullanırız serada. İki sobamız var. Birisini akşamüzeri 16-18 arasında yakıyoruz, diğerini gece 23 sularında yakarız böylece sabaha kadar bitkileri dondan koruruz. Ramazan günü. İftar 17 00 gibi oluyor. Saat 16 da eve gidip ,iftar yapıp gelelim ve sobayı o zaman yakalım dedik. Eve gittik 18 de geldik, şiddetli ayaz, sobamızı yaktık. Fakat sonuç nafile oldu. 2 saat içinde goncaların hepsi donmuş. Ertesi sabah seraya girdiğimizde goncaların hepsi boynunu bükmüştü. Sonuç olarak 2 saat ihmal yüzünden seradaki tüm frezyaları kaybettik. Çiçekçilik böyle bir iş.


Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

İleriye dönük planlarım olmadığı için foruma katılmakla herhangi bir şey değişmedi.


Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Sadece Yalova daki 16 şubat toplantısına katıldım. Sıcak bir ortamda üyelertanışıyor, kaynaşıyor. Birbirlerini yakından tanıma fırsatı oluyor.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Benim yararlandığım kitaplar genellikle İngilizce. Yarım buçuk İngilizcem ile anlamaya çalışıyorum. Kendi konumda Türkçe yayın yok denecek kadar az ve doyurucu bilgiler bulamadım.

Diğer taraftan kitap önermek biraz amaca göre değişir. Benim faydalandığım Phisiologie of Flower Bulbs, by.August de Hertogh ve Le Nard, ağır ve pahalı sanırım 300$ İngilizlerin Tarım ve balıkçılık bakanlığının yayınladığı Groower Books yayınları daha kolay anlaşılıyor. Ama yabancı kitaplar pahalı geliyor. Timber Press yayınlarında pek çok kitap var. Çoğu da tek bitkiye yönelik Manuel kitaplar.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Sn Hayrettin Karaca yı önemli bir çevreci olarak görüyorum. Kişisel olarak bu konu ile çok fazla ilgilenmiyorum.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Üye olduğum başka forum yok.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Tabii ki 5 yıllık Ziraat Mühendisliği eğitimi tamamen bitkilerle ilgili.


Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Şu anda 2 saat civarında fakat yaz aylarında sanırım fazla zaman ayıramıyacağım. Çünkü yoğun bir çalışma temposu oluyor.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Bitkiler dışında Fotoğraf çekmek gibi bir hobim var. Yemek yapmak da diğer bir hobim. Çevremdekiler genellikle yaptığım yemekleri beğenirler.


Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Henüz katılamadım. Fırsat olmadı.


Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Sn Adalet Yağcı ve Sn. Lilium ve sn. Mine Pakkaner in yazdıklarımı teşvik eden tutumları oldu. Bu vesile ile kendilerine teşekkür ediyorum.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

TAV (tarımsal Araştırma Vakfı) dışında bir üyeliğim yok. Tav genellikle tarımsal yayınlar satar, basar. Orada da pek aktif değilim. Sosyal yönüm biraz zayıftır.


Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Ben Yöneticilerini tanımadığım protestolara katılmam.


TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Çok fazla Tv. İzlemiyorum, radyoyu ise hiç dinlemiyorum.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Yönlendirilmesi iyi olursa ,yani kişilere neleri nasıl yapabileceği teknik konular iyi açıklanırsa faydalı bir girişim olur. Kişiler de boşuna emek sarfetmemiş olur. Diğer anlatımla en azından çamur toprağın işlenmeyeceğini, soğuk ortama tohum ekilmeyeceği vb. gibi bilgilerle birlikte hobi bahçeleri başarılı olur.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;

ağaç:
Gülibrişim (Albizzia gülibrissin)
çiçek;
Gerbera, son aşkım! Hem güzel hem vefasız!
kitap:
Çok uzun zamandır okumuyorum.
şarkı: Nasıl geçti habersiz, o güzelim yıllarım / Teoman Alpay

şair:
Orhan Veli
web sitesi:
agaclar.net

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön