View Single Post
Eski 03-10-2006, 13:41   #30
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan
Sanırım,
Antalya'da Pikan cevizi için çalışan bir enstitü var. Çok emin değilim ama yıllar önce buradan ceviz alıp yemiştim. Bu ceviz tipini yaygınlaştırmak ve Türkiye'ye adapte etmek için uğraşıyorlar diye hatırlıyorum ...
Antalya Turunçgiller Araştırma Enstitüsü'ne ve Alanya Üretme İstasyonu'nda fidan üretimi yapılmakta. Antalya civarında kapama bahçeler de mevcut. Pek çok çeşidin denemeleri de yapılıp yöreye uygun olanlar belirlenmiş. Choctaw, Harris Supr, Hastings, Mahan, Shawnee, Western, Witchia, Barton, Desirable (Amerika'da en popüler olan) ve daha pek çok çeşit mevcut.

Dünya'da %71 lik üretim payıyla ABD birinci, %25 ile Meksika ikinci, Avustralya,İsrail,Güney Afrika ve Peru küçük miktarlarla takip eden önemli üreticiler.

Pekan cevizi çerez olarak tüketilmenin yanı sıra pasta, kek, dodurma yapımı gibi gıda sanayiinde kullanılabilmekte. %72 yağ içermekte.Bu yağ yemeklik,olarak, eczacılıkta, kozmetik sanayiinde kullanılabilmekte. Odunu da değerli.

Türkiye'de yetiştiriciliği, yetişebildiği iklim özellikleri nedeniyle Akdeniz Ve Ege' nin kıyı bölgesi ile sınırlı.Gece gündüz sıcaklık farkı düşük olmak zorunda.Yetiştiricilik için aralık, ocak, şubat ayları sıcaklık ortalaması 10 derece veya daha yüksek olmalı. Yüksek nemi seviyor (max. % 80)


Kaynak:
Ilıman İklim Meyve Türleri , Sert Kabuklu Meyveler, Cilt 3 (Prof.Dr. Rahmi Özçağıran, Prof.dr.Ali Ünal, Doç. Dr.Elmas Özeker, Yar.Doç.Dr.Murat İsfendiyaroğlu)

Bu bilgilerin ışığı altında Manisa'da kapama bahçe için dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 03-10-2006 saat 14:19
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön